CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 25.01.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Celníci předali řezbářské nářadí dětem ze Základní školy Integra Vsetín

Ne všechny padělky musí být zlikvidovány. Koncem roku 2009 zajistili celníci z Valašského Meziříčí řezbářské nářadí, které porušuje práva duševního vlastnictví.  Za několik dalších měsíců bylo rozhodnuto o jeho propadnutí ve prospěch státu. Kolegové z Hradce Králové poté posoudili, že zboží je vhodné pro zajištění humanitárních potřeb a lze jej v souladu se všemi předpisy bezúplatně převést k humanitárním účelům na přejímající organizaci. Dláta, palice a nožíky si převzal ředitel Základní školy Integra Vsetín Libor Podešva:  „Naše škola má mimo jiné i zaměření na výtvarné práce. Vytváříme podmínky pro společné vzdělávání dětí zdravých a dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, což jsou děti zdravotně postižené či znevýhodněné, ale také děti mimořádně nadané. Dle potřeby jsou ve třídách také asistenti pedagogů. Zřizujeme tedy třídy umožňující začlenění i hendikepovaných dětí do společného vzdělávání v běžné základní škole.“

Ředitelé CŘ Olomouc Lumír Šatran a CÚ Valašské Meziříčí Miroslav Matějec navštívili děti z Integry právě ve vyučování. Základní škola je vybavena keramickou i dřevařskou dílnou. Všechny chodby, třídy i vestibuly budov jsou vyzdobeny krásnými keramickými i jinými rukodělnými výrobky. Dva chlapci deváté třídy předvedli celníkům, že práce s nářadím a dřevem jim není cizí. Menší děti si nástroje zatím jen zkoušely chytit do ruky. „Absolvoval jsem řezbářský kurz a rok se učil pracovat na hlubokém reliéfu. Jsem velmi rád, že žáci budou mít možnost se seznámit se základními dovednostmi řezbářského řemesla. Známý řezbář přivezl do školy lipové fošny, ze kterých mohou tvořit první výrobky. S řezbářstvím se totiž začíná od nádob, misek, apod.“, vysvětluje ředitel základní školy. „Pokud se v takové práci některý z vašich žáků najde, může se jí věnovat třeba celý život“, poznamenal ředitel Celního ředitelství Olomouc Lumír Šatran.

Celníci předali do Základní školy Integra Vsetín 40 řezbářských dlát, sedm řezbářských nožíků, 12 palic a dvě tesařské sekyrky. „ Žáci se specifickými vzdělávacími potřebami, kteří mají ve svých učebních osnovách větší podíl pracovních činností, přivítají další možnost rozvíjet své pracovní dovednosti. Jak říkám, ruka učí mozek. Jsem rád, že mohou děti vyzkoušet další z uměleckých řemesel, které je našemu regionu tak blízké“, řekl ředitel ZŠ Integra Vsetín Libor Podešva.


por. Bc. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 724 434 404
fax: +420 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky