CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 03.02.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Přetížené nákladní auta kontrolují a váží celníci

Na kontroly celníků byli naši občané zvyklí především na hraničních přechodech. Od vstupu naší země do Evropské unie se s nimi setkávají téměř všude na území České republiky. Byly jim svěřeny nové kompetence a tak se jejich  náplní práce staly  například kontroly nad prací osádek vozidel v mezinárodní silniční dopravě, mezinárodní dopravy osob i to, jak řidiči využívají bezpečnostních přestávek, předepsané doby řízení vozidla a odpočinku. Zákon o pozemních komunikacích jim umožňuje provádět kontrolní vážení a měření na dálnicích, silnicích a místních komunikacích. V této oblasti provedli celníci na území Moravskoslezského kraje v loňském roce celkem 63403 kontrolních vážení nákladních vozidel a zjistili přetížení nákladů v 4926 případech. Na správních poplatcích vybrali jen za přetížené auta 2921400 korun. Porušení zákona je řešeno jako přestupek a je předáván odboru živnostenskému a dopravy místně příslušnému městskému úřadu.
Zvýšený pohyb nákladní dopravy je zřejmý a náš kraj se stává významným tranzitním místem. Kontrolní vážení ukazují, že je třeba preventivně předcházet a minimalizovat škody, ke kterým dochází z důvodu pohybu přetížených vozidel 
po našich komunikacích.  V případě újmy na zdraví nebo i úmrtí účastníků silničního provozu se nedá  částka ani vyčíslit.

  Karel Moškoř 
Tiskový mluvčí CŘ Ostrava
tel: 596 270 307  mobil: 602 507 852
fax: 596 270 399  e-mail: k.moskor@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky