CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 15.06.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Celníci vymáhají pokuty

Nová pravidla silničního provozu, která nabývají účinnost od 1. července 2006 zavedou bodový systém a navýší pokuty, které budou řidičům za přestupky udělovány. V případě, že neukázněný řidič nezaplatí pokutu za dopravní přestupek přímo na místě obdrží od policisty složenku, kde bude uvedena adresa a účet příslušného celního úřadu.
 
Celní správa totiž od 1.ledna 2006 převzala novou kompetenci vybírání a vymáhání pokut a poplatků, tzv. dělenou správu, kterou prováděly finanční úřady. Jedná se o pokuty a některé další poplatky, které uloží jiné orgány státní správy např. Policie ČR, Česká obchodní inspekce, Česká inspekce životního prostředí a další instituce a které jsou příjmem státního rozpočtu, státních fondů nebo rozpočtů obcí a krajských úřadů.

Za největšího ukladatele lze jednoznačně označit Policii ČR, která nejvíce pokut uloží za dopravní přestupky. Pokud řidič obdrží složenku tuto může zaplatit na kterékoliv poště, případně může platbu provést v hotovosti na pokladně Policie ČR nebo příslušného celního úřadu, případně převodem z účtu (je nutno přesně vyplnit číslo účtu a variabilní symbol platby uvedený na složence). Nebude-li složenka zaplacena do 15 dnů bude uloženou pokutu vymáhat po řidiči příslušný celní úřad.

Při samotném vymáhání celní úřad zašle dlužníku výzvu k zaplacení ve stanovené náhradní lhůtě. Pokud v této náhradní lhůtě nebude příslušná částka zaplacena bude vydán příkaz k exekuci. Dlužné částky můžou být vymáhány srážkami ze mzdy, sociálních dávek nebo jiných příjmů včetně obstavení bankovního účtu. Nebudou-li ani těmito způsoby pohledávky vymoženy, celníci jakožto exekutoři zazvoní u dlužníka a ti pak mohou zabavit nejenom movité věci, ale i nemovitost.
 
Celníkům tak převzetím dělené správy přibyla nová činnost, která spolu se správou spotřebních daní a cla přinese další příjmy do státního rozpočtu. 

V Ostravě 15.6.2006

 


Roman Miarka 
Tiskový mluvčí CŘ Ostrava
tel: 596 270 329  mobil: 602 744 141
fax: 596 270 399
e-mail: r.miarka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky