CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 03.10.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

V záchytech celníků hrají prim alkohol, cigarety a padělky

I když se s celníky občané už běžně na hranicích nepotkávají, jejich činnost je viditelná především ve vnitrozemí. Svoje kontroly zaměřují například na  výrobce a prodejce alkoholických nápojů, padělání zboží či distribuci neoznačených  tabákových výrobků. Na  komunikacích jsou vozidla podrobeny kontrolám, kde celníci sledují oprávněnost převozu zboží, přetíženost aut nebo bezpečnostní přestávky řidičů u mezinárodní přepravy.
Při půlročním bilancování Celního ředitelství Ostrava bylo zaznamenáno 312 porušení celních, daňových a jiných předpisů. Celkový počet případů  vzrostl ve srovnáním stejného období loňského roku o 56 %, výše daňového úniku proti tomu přece jenom klesla. Důvodem je to, že se nám vloni podařilo zachytit především líh, letos se celníkům daří odhalovat již hotové alkoholické výrobky, kde je sazba spotřební daně podstatně nižší. Nárůst je zaznamenán také  u zjištěných záchytů neznačených cigaret a tabáku. Velký podíl na tom mají tři podobné případy zjištěné celníky u nelegální přepravy cigaret italskými občany. Vydatnou měrou se na úspěchu podílel služební pes, specielně vycvičený na vyhledávání tabákových výrobků.
Nabídka prodeje zboží porušujících některá práva duševního vlastnictví je další oblastí, kde se celní správa snaží chránit spotřebitele. Nabízená obuv, textilní výrobky, parfémy apod. často nesplňují podmínky a především vlastnosti prodávaného zboží. Kupující si je vědom, že za přijatelnou cenu koupí určitý výrobek, ale jeho kvalita nebo i obsah může mít při použití neblahé následky i na zdraví občana. 22 případů zajištěného zboží opět dokázalo oprávněnost kontrol už při samotném vstupu zboží na území našeho státu nebo jeho následném prodeji.

 


por.Karel Moškoř 
Tiskový mluvčí CŘ Ostrava
tel: 596 270 307  mobil: 602 507 852
fax: 596 270 399  e-mail: k.moskor@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky