CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 05.10.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Celníci zajistili další litry alkoholu

Při kontrole provozovny v centru města Opavy bylo celníky nalezeno 45 lahví lihovin, které nebyly označeny kontrolní páskou. Celníci se však neuspokojili se svým úlovkem, protože již měli prověřeno, že jednatřicetiletý  opavský podnikavec má další  místa odkud doplňuje a zásobuje klienty. Byla proto provedena kontrola nebytových prostor na jiném konci města a tady byli celníci mnohem spokojenější. V garáži nepoctivého podnikatele objevili 1080 litrů alkoholu ve spotřebitelském balení. Samozřejmě ani tyto láhve nebyly povinně označeny kontrolní páskou. Únik na spotřební dani byl spočítán na bezmála  114 tisíc korun. Zboží bylo zajištěno a uskladněno ve skladě celního úřadu. Další úkony již provádějí pracovníci celní správy pověřeni trestním prověřováním tohoto případu.
    Přilepšit si podobným způsobem chtěl i devětatřicetiletý muž z Českého Těšína. Ten byl celníky přistižen při převozu lihovin v osobním automobilu. Hlídka mobilního dohledu u něj nalezla v zavazadlovém prostoru vypůjčeného auta celkem 74 litrů neznačeného alkoholu.
    Prodej takto neoznačených lihovin vždy jeví podezření, že tento mok byl vyroben jiným způsobem než v legálních likérkách. Na to však v mnoha případech konzumenti nehledí, přijatelná cena je pro ně rozhodující než péče o jejich zdraví. Celníci se stále potýkají s případy jednoznačného porušování zákona  o povinném značení lihu. Kontroly jsou proto realizovány se záměrem k ochraně spotřebitele a zároveň k důslednému potírání nelegální výroby a prodeje alkoholických výrobků.


 

  

por.Karel Moškoř
Tiskový mluvčí CŘ Ostrava
tel: 596 270 307  mobil: 602 507 852
fax: 596 270 399
e-mail: k.moskor@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky