CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 21.05.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Schengenský prostor a celní kontroly

Po vstupu České republiky  do schengenského prostoru se podstatně zjednodušilo cestování našich občanů v rámci Schengenské dohody. Na sklonku roku 2007 byly nejprve zrušeny pozemní kontroly se zeměmi schengenského prostoru a od dubna  také na mezinárodních letištích u nás, Maďarsku, Maltě, Pobaltí, Polsku, Slovensku a Slovinsku.
Na těchto letištích přesto zůstali s pracovníky cizinecké policie i celníci, kteří provádějí celní hraniční kontrolu. Cestující letící do zahraničí  i nazpátek si musí uvědomit, že existují stanovené limity pro množství zboží převáženého cestujícím v rámci členských zemí EU, ale především při dovozu z třetích zemí, které členy EU nejsou. Tyto limity se týkají  především  tabákových výrobků a alkoholu. Neznalost předpisů může způsobit turistům zbytečné komplikace při celních kontrolách například u dovozů různých mořských suvenýrů. Někteří volně žijící živočichové i rostliny totiž patří mezi ohrožené druhy a Úmluva známá pod zkratkou CITES tyto dovozy nepovoluje. Může se jednat i o výrobky z nich např. kabelky, boty, peněženky apod. Celníci sledují pohyb  i ostatního zboží  v rámci přepravy po celním území EU a kontrolují, zda jeho dovoz nebo vývoz splňují podmínky podle stanovených předpisů.
Pro úplnost chceme občanům cestujících do zahraničí připomenout, že celní kontrola je zaměřena především na dovoz a vývoz zboží  a vstupem České republiky  do schengenského prostoru není, a ani nemůže být nijak zásadně ovlivněna.         

Veškeré informace Celní správy ČR jsou přístupné na adrese www.celnisprava.cz


 


por.Karel Moškoř 
Tiskový mluvčí CŘ Ostrava
tel: 596 270 307
mobil: 602 507 852  fax: 596 270 399
e-mail: k.moskor@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky