CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 18.07.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Společné akce celníků a policistů přinášejí výsledky

     Velkou výhodou i zjednodušením v pohybu osob po zemích Evropské unie je jejich cestování přes hranice, kde již žádní celníci a policisté nejsou. Přesto si občané musí uvědomit, že stále platí pro všechny předpisy daného státu  a k jejich dodržování směřuje i kontrolní činnost těchto mužů a žen v uniformách. Proto je vidět především na komunikacích hlídky celní správy, policie i pracovníků cizinecké policie. Společné akce jsou už běžným prostředkem vzájemné spolupráce. Celníci a policisté se společně podílejí na kontrolách v silniční dopravě ( vážení vozidel, dodržování bezpečnostních přestávek řidičů, převoz nebezpečných látek, odpadů apod.), kontrole nelegální zaměstnanosti osob, odhalování případů porušování ochranných práv nebo třeba  ilegální přepravy zboží a výrobků zatížených spotřební daní.
     Zajímavou akci  provedli včera v prostorách vlakového nádraží v Petrovicích na Karvinsku. Bývalý hraniční přechod je posledním místem nástupu směrem do Polska a celníci s pracovníky cizinecké policie si ověřili, jak jsou dodržovány předpisy především v převozu zboží. Je totiž zřejmé, že se v příhraničních oblastech stále prodává alkohol ve spotřebitelském balení bez povinného označení kontrolní páskou. Stovky polských občanů využívá takto možnosti, jak levněji koupit alkohol, který je pravděpodobně vyráběn nelegálním způsobem. Výsledkem kontrolní akce je zjištění, že šestice polských občanů měla při kontrole v zavazadlech 60 litrů alkoholu, který neměl povinné označení. Levnější nákup se v tomto případě turistům neoplatil, neoznačené lihoviny skončily v rukou celníků a následně ve skladu celního úřadu.
     S podobnými  společnými akcemi se budou občané obou sousedních států setkávat nadále. Vždyť ve většině případů se jedná nejen o bezpečnost lidí na komunikacích, ale také i o jejich zdraví, např. při konzumaci pochybných lihovin nebo i u nákupu nekvalitních textilních výrobků.

 

 


por.Karel Moškoř
Tiskový mluvčí CŘ Ostrava
tel: 596 270 307, mobil: 602 507 852
fax: 596 270 399
e-mail: k.moskor@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky