CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 23.02.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Některé suvenýry z exotických zemí nemůžete přivézt

Pro některé turisty se může stát jejich návrat z exotické dovolené i nepříjemným. Způsobit to může několik suvenýrů, především různých korálů, pořízených v zahraničí a dovážených jako vzpomínku na krásné chvíle u moře. Je tu totiž  jedno úskalí. Ne vše si  můžeme přivézt domů. Důvodem jsou opatření přijata i Českou republikou v rámci mezinárodní Úmluvy o mezinárodním obchodu s volně žijícími druhy živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Obchodem se rozumí jakýkoliv vývoz nebo dovoz chráněných organismů, jejich těl a výrobků z nich. Masivní ubývání počtu mnoha druhů živočichů a rostlin je alarmující. Účelem této mezinárodní úmluvy je tak společná kontrola ohrožené fauny a flóry těch zemí světa, které jsou jejími členy.
Na letišti Leoše Janáčka v Mošnově na sklonku minulého týdne nebylo celníky  propuštěno přes dvacet vzácných korálů. Ty si přiváželi cestující z různých končin země. Nejvíce korálů, a to osmnáct, si přivážel český občan z ostrova Mauritius, další zajištěné kusy byly  v zavazadlech turistů letících z Egyptu a Thajska. Celníci předali zajištěné zboží České inspekci životního prostředí, která má tuto oblast ve své kompetenci.
Celní správa doporučuje všem cestujícím jedoucích do zahraničí, aby se informovali o zákazech a omezeních. Někdy se stačí porozhlédnout v odbavovacích halách letišť, kde jsou informativní tabule s potřebnými  důležitými údaji pro turisty. Takto by měli občané vracející se  ze zahraničí bezproblémový návrat.
    

por.Karel Moškoř 
Tiskový mluvčí CŘ Ostrava
tel: 596 270 307  mobil: 602 507 852
fax: 596 270 399  e-mail: k.moskor@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky