CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 27.02.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Kontroly celníků objevily falešný alkohol a padělky zboží

Ani únor nebyl výjimkou v počtu odhalených případů nelegálního skladování i prodeje alkoholických výrobků. Celníci v Moravskoslezském regionu téměř denně provádějí kontroly v prodejnách, provozovnách i skladech. Je zřejmé, že znají místa, kde se může cokoliv prodávat či skladovat v rozporu ze stanovenými předpisy. Jen v posledním únorovém týdnu celníci zjistil v deseti případech, jak tzv.obchodníci vědomě vyvíjejí nekalou činnost. Na různých místech v kraji, například v Dolním Benešově, Odrách, Bruntále, Bohumíně, Ostravě nebo i malých obcích jako jsou Metylovice, objevili lihoviny ve spotřebitelském balení bez povinného označení kontrolní páskou. Pokud nějak označený alkohol byl, tak vykazoval nepravé nebo zcizené kontrolní známky. Ve skladech celních úřadů skončilo jen během posledních pěti dnů 441 litrů alkoholických nápojů různých značek, daňový únik byl vyčíslen částkou přesahující 51 tisíc korun.
    Při těchto únorových kontrolách zajistili celníci rovněž  545 kusů padělaných stavebnic světoznámé firmy, dětské pantofle nebo školní pouzdra nesoucí rovněž znaky falešného označení. Škoda způsobená majitelům ochranných známek byla vyčíslena předběžně na 403 tisíc korun.
    Z výsledků kontrolní činnosti pracovníků celní správy je zřejmé, že pochybných výrobků je stále dost. Spotřebitelé si však asi stále neuvědomují určitá rizika spojená s nákupem třeba nekvalitního alkoholu, ale i zboží pro děti a na své zdraví nehledí. Zajímá je jen levnější pořizovací cena výrobku, kvalita je až na dalším místě.
    

por.Karel Moškoř
Tiskový mluvčí CŘ Ostrava
tel: 596 270 307 mobil: 602 507 852
fax: 596 270 399  e-mail: k.moskor@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky