CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 21.08.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Krnovští celníci likvidovali alkohol a padělky

V uplynulém týdnu proběhla u Celního úřadu v Krnově velká akce související s likvidací více než 7,2 tisíc litrů alkoholu. Celníci se o alkohol museli starat ve svých skladech bezmála 4 roky. Alkohol byl zajištěn v roce 2005 a to při kontrolní akci zaměřené proti výrobcům a distributorům nelegálně vyrobeného alkoholu na Bartultovicku.
 Při domovních prohlídkách celníci zadrželi hlavní organizátory a zajistili neznačené alkoholické nápoje různých značek. Organizátoři si vyslechli obvinění z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a soud jim uložil podmíněné tresty odnětí svobody v trvání 2 roků a 6 měsíců a také čtyřletý trest zákazu podnikání v oblasti potravin a alkoholu. Společně přitom nezákonnou činností způsobili škodu na neodvedené spotřební dani za více jak 1,5 miliónu Kč.
Laboratorní rozbory alkoholu provedené pracovníky celní správy potvrdily přítomnost metanolu (pozn. dříve označení  - dřevný líh), proto se přistoupilo k likvidaci tohoto zboží. Alkohol se dostal na území ČR z Polska, kde byl vyroben a určen do nemrznoucích směsí. Až v ČR byl chemicky upravován pro výrobu alkoholických nápojů. Nelegální alkohol byl ekologicky zlikvidován pod dohledem odborníků v čističce odpadních vod v Opavě.

Celníci z Krnova rovněž likvidovali napodobeniny hraček a oděvů, které zabavili při kontrolách prováděných minulý rok před vánočními svátky. Mezi zničenými věcmi bylo např. 273 kusů hraček napodobujících značku „LEGO“, trička označené nápisem „Ed Hardy“ nebo ponožky označené nápisem „POLO SPORT“.  Odhadovaná cena zničených věcí by vlastníkům ochranné známky způsobila škodu za bezmála 40 tisíc Kč.


 

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: 596 270 307
mobil: 602 507 852
fax: 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky