CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 11.08.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Ani o prázdninách ostravští celníci nezahálí

Ostravští celníci našli opět padělky oblíbené obuvi značky CROCS, tentokrát v prodejně textilu v centru města. Při kontrole provozovny byla zjištěna nabídka, prodej a skladování zboží, u kterého existuje důvodné podezření z porušování práv duševního vlastnictví (klamavá obchodní praktika). Celníci našli 301 párů tohoto zboží a hodnota činí téměř 400.000 korun.

Na padělky parfémů značek HUGO BOSS narazili ve stánku na Šenovské burze, a to v počtu 127 kusů, kdy hodnota zboží byla vyčíslena na téměř 200.000 korun.

Úspěch zaznamenali i v oblasti vybraných výrobků, tedy alkoholu a cigaret. Při kontrolní činnosti našli a zajistili celkem 241 litrů alkoholu různých značek bez platné kontrolní pásky. Prodejem zboží by stát přišel na daních o téměř 37.000 korun. Ve třech případech bylo opět odhaleno nabízení lihovin z pivních sudů ve stáčírně vína a destilátů, čímž došlo k porušení předpisu, neboť se nejedná o líh ve spotřebitelském balení, ale o neznačenou lihovinu. Lihoviny (vodka, rum, kalvádos) byly nabízeny v rafinovaném balení, a to jako čepované víno.

Na motoristické burze se dá sehnat nejen vybavení vozidla, ale i nekolkované cigarety a tabák, jak se mohla přesvědčit skupina mobilního dohledu. V jednom stánku a následně v dodávkovém vozidle celníci našli přes 20 kg tabáku a 800 kusů cigaret značky JIN LING, které zaplavily celou Evropu, a to z Ruska. Na jiné burze, tentokrát ve Frýdku-Místku, bylo zajištěno 1.660 ks nekolkovaných cigaret různých značek a 15 kg tabáku, také bez platné nálepky. Daňový unik byl vyčíslen na téměř 55.000 korun.

Kontrole se nevyhnuli ani řidiči. Za porušení zákona o pozemních komunikacích byla ve čtyřech případech udělena bloková pokuta ve výši 6.500 korun, za nedodržení ustanovení zákona o silniční dopravě (nepředložení záznamových listů, prošlá periodická kontrola tachografu) byly také ve čtyřech případech uloženy kauce ve výši 70.000 korun.

Při kontrole zaměstnávání cizinců bylo zjištěno, že tři osoby z Vietnamu dostatečným způsobem neprokázaly uzavření pracovněprávního vztahu nebo zaměstnání na základě jiné smlouvy. Případ byl předán úřadu práce jako podnět k zahájení správního řízení za účelem uložení sankce.

O velmi dobré spolupráci mezi pracovníky jednotlivých celních úřadů hovoří i případ ze začátku prázdnin. Hlídka taktické mobilní skupiny Celního ředitelství Ostrava prováděla kontrolu nebytových prostor domu ve městě Český Těšín. Za plechovými vraty je čekalo překvapení. Nacházelo se zde 125 litrů alkoholu ve spotřebitelském balení neznačený kontrolní páskou a zboží, důvodně podezřelé z porušování práv duševního vlastnictví – obuv, textil, opasky, peněženky, hodinky. Jeho hodnota byla vyčíslena na 4.506.230 korun. Pracovníci Celního úřadu Ostrava a Celního úřadu Karviná zboží zajistili a umístili ve skladu. Případ se nadále řeší.

Všechny tyto záchyty z období jednoho měsíce svědčí o tom, že v moravskoslezském regionu není o porušování zákonů nouze a hlavně ukazují na precizně odvedenou práci celníků.
 

 

   

 

 

 

 

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky