CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 28.12.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Kamion plný lihu

Přes 20.000 litrů lihu, téměř 10.000 litrů vyrobených alkoholických nápojů, stáčecí a plnící linka byla odhalena na severu Moravy, a to v jedné z městských částí Ostravy.

Pracovníci Celního ředitelství Ostrava ve spolupráci s Odborem hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje prováděli dlouhodobou sledovací akci zaměřenou na nelegální výrobu alkoholických nápojů. Počátkem měsíce prosince provedli samotnou realizaci případu s krycím názvem „Šachta“.

Organizovaná skupina osob dovážela ze Slovenska do České republiky směs pro speciální dezinfekci, kterou ve skladových podmínkách upravovali a následně bez dodržování jakýchkoliv hygienických předpisů z ní vyráběli alkoholické výrobky různých značek. Tyto dále distribuovali dalším osobám v moravskoslezském regionu. Konzumace takto vyrobeného alkoholu má velmi negativní vliv na zdraví člověka.

Příslušníci sledovali, jak organizovaná skupina nakládá prázdné tisícilitrové  kostky do kamionu. Následující den přijel kamion plně naložený lihem. Při samotné vykládce tohoto lihu zasáhli celníci společně s policisty a pachatele zadrželi. V kamionu se nacházelo 20.615 litrů směsi s obsahem 96% etanolu, v hale byla dále objevena stáčecí i plnící linka a další věci sloužící k nezákonné výrobě a distribuci alkoholických nápojů. Na místě byla ještě  finanční hotovost ve výši 341.800 korun.  V přilehlé garáži bylo navíc zajištěno 9.477 litrů již hotového alkoholu.

Při samotné akci bylo zadrženo sedm osob, z toho na tři osoby byla uvalena vazba. Vzniklo důvodné podezření ze spáchání zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle trestního zákoníku.

V souvislosti s nezákonnou výrobou alkoholických nápojů se jedná o největší záchyt celní správy za poslední období. Daňový únik na spotřební dani činí více než 6.000.000 korun.  
 

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky