CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 04.08.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Kontrola cizinců na stavbě KAROLÍNA

Skupiny 27 moravskoslezských celníků se v úterý 3. 8. zapojila do kontrolní akce zaměřené na nelegální zaměstnávání cizinců v objektu staveniště ostravské Nové Karolíny. Celníci prověřovali povolení k pobytu každého z kontrolovaných cizinců.

Z celkového počtu 455 přítomných pracovníků bylo zkontrolováno 260 a 200 z nich byli zahraniční zaměstnanci. Kontrola neprokázala žádné nelegální zaměstnávání cizinců. U dvou cizinců bylo zjištěno, že jsou vysláni na pracovní cestu formou cestovního příkazu, proto byly případy předány Oblastnímu inspektorátu práce v Ostravě k projednání.

Akce se zúčastnilo ještě dalších 98 pracovníků z řad cizinecké policie, úřadu práce a inspektorátu práce. Mezi cizinci ze Slovenska, Polska, Bulharska, Rumunska, Ukrajiny, Moldávie a Kyrgystánu byli při součinnostní akci nalezeny i dvě osoby, na něž bylo vyhlášeno celostátní pátrání, u šesti osob z Rumunska došlo k podezření, že vlastní pozměněné doklady nebo padělky a jedna osoba pobývala na území České republiky bez cestovního dokladu. V rámci svých kompetencí řeší porušení právních norem příslušné orgány státní správy.
 
V měsících leden až červen letošního roku bylo v našem regionu provedeno 60 kontrol se stejným zaměřením, ve 25 případech bylo zjištěno porušení zákona o zaměstnanosti. Tyto případy jsou předávány místně příslušným úřadům práce jako podnět k zahájení správního řízení za účelem uložení sankce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky