CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 01.07.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Moravskoslezští celníci objevili zařízení k výrobě pervitinu

Roztok s obsahem rozpuštěných léčiv značky Sudafed s obsahem pseudoefedrinu včetně zařízení k přípravě pervitinu objevili celníci na severu Moravy.

V polovině měsíce června v Českém Těšíně kontrolovali vozidla a zaměřili se na cigarety a alkohol. Vytipovali si jedno se slovenskou imatrikulací, jedoucí z Polska do České republiky, ve kterém cestovaly dvě osoby. Spolujezdec z něj při spatření hlídky mobilního dohledu vystoupil a auto pokračovalo v jízdě. Celníci vozidlo zastavili, přivolali spolucestujícího a tázali se, zda převážejí vybrané výrobky. Odpověď byla negativní.

Jakmile celník otevřel dveře spolujezdce, spatřil na podlaze žárovku upravenou k inhalaci omamných látek. Řidič byl vyzván, aby zpřístupnil zavazadlový prostor k provedení kontroly. V něm se nacházela propanbutanová láhev spojená hadicí s vařičem a nějaké lahve, dle etikety pravděpodobně Toluen.  Pracovníci hlídky pojali podezření, že jsou ve vozidle převáženy omamné a psychotropní látky a pomůcky k jejich výrobě. Proto bylo přemístěno i s cestujícími do prostor celního pracoviště Chotěbuz k důkladné kontrole. Na pomoc byli přivoláni i dva služební psi, kteří nezávisle na sobě označili místo spolujezdce a zavazadlový prostor.

Dále byla ve vozidle nalezena láhev s roztokem rozpuštěných 72 kusů tablet Sudafed a zařízení k výrobě pervitinu (pět láhví Toluenu, 1 láhev s hydroxidem sodným a kyselinou chlorovodíkovou, měděný drát, kovová lžička a injekční stříkačka).

Vzniklo důvodné podezření ze spáchání přečinu výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Při prokázání viny hrozí mužům odnětí svobody až na pět let,  v případě, že by se jednalo o organizovanou skupinu, je trest odnětí svobody ve výši dva roky až deset let.

 

 

 

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky