CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 05.11.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Padělky na Šenovské burze v Ostravě

Padělky obuvi CROCS v hodnotě 1.000.000 korun našli včera ostravští celníci na Šenovské burze.

Kontrolní akce probíhala v areálu Šenovské burzy a celníci byli rozděleni do dvou skupin. Jedna se zaměřila na kontrolu vybraných výrobků, duševní vlastnictví, tedy padělky, a na zboží uniklé celnímu dohledu. Další skupina celníků, za asistence pracovníků dělené správy, se zabývala vymáháním nedoplatků u předem identifikovaných dlužníků. Větší část z těchto dlužníků využila možnost uhradit dlužnou částku ihned na místě. U posledního však bylo přistoupeno k exekuci věci movitých.

Exekuce probíhala za přítomnosti třetí osoby pověřené místně příslušným městským úřadem. Dlužníkovi byl pomocí zámečníka otevřen kontejner, ve kterém došlo exekutory k zajištění věcí a jejich odvozu. Výtěžek z následné dražby bude použit k úhradě nedoplatku. Dále se ve zpřístupněném kontejneru nacházelo 898 párů dětské plastové obuvi, která porušovala práva duševního vlastnictví, jmenovitě ochranné známky společnosti CROCS, a to v hodnotě 670.000 korun.

U jiného prodejce pak bylo zajištěno dalších 264 párů této obuvi, jen v zatepleném provedení, kdy hodnota byla vyčíslena na 330.000 korun.

Nejedná se o ojedinělý případ skladování a prodeje padělků v tomto areálu. Stejná komodita byla zajištěna letos v květnu, kdy hodnota 11 tisíc párů obuvi byla vyčíslena na 11.000.000 korun.

Zboží bylo umístěno v celním skladu a je v dalším šetření u Celního úřadu Ostrava. V případě, že se prokáže porušení zákona o ochraně spotřebitele (klamavá obchodní praktika), hrozí viníkům propadnutí zboží a peněžitý trest.

Současně s touto akcí probíhala i kontrola vozidel, a to v součinnosti s Policií České republiky.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky