CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 10.06.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Padělky posloužily pro dobrou věc

    O tom, že nemusí všechny zajištěné padělky skončit likvidací, svědčí případ z Celního úřadu Ostrava.

    V roce 2007 při kontrole provozovny celníci zjistili, že je nabízeno zboží, které porušuje práva duševního vlastnictví. Toto zboží bylo zajištěno, umístěno ve skladu Celní správy a poté bylo rozhodnuto o propadnutí ve prospěch státu. Obvyklým způsobem a v souladu se všemi předpisy by zboží putovalo do drtičky odpadů a pod dohledem pověřených pracovníků by bylo zlikvidováno.

    Vzhledem k tomu, že se jednalo o dětské kostky a sady na kreslení, zástupce ředitele Celního úřadu Ostrava napadla myšlenka použít toto zboží k humanitárním účelům. Oslovil vedení Fakultní nemocnice Ostrava - Poruba a nabídka byla oceněna a přijata. Ve spolupráci s Celním ředitelstvím Hradec Králové, oddělení 40 – Ochrany duševního vlastnictví, byly učiněny veškeré úkony k tomu, aby mohly hračky sloužit dětem. Byla provedena úprava zboží formou „likvidace ochranné známky“ a to tak, že během pár hodin byly plastové obaly z kostek a obaly z kreslících sad rozstříhány a nařezány. Hračky byly posouzeny jako zboží, které nevykazuje známky zdravotní závadnosti nebo nebezpečnosti a nic již nebránilo samotnému předání.

    To se uskutečnilo 2. června na půdě dětské kliniky fakultní nemocnice za přítomnosti těch nejdůležitějších, a to malých pacientů z oddělení dětské onkologie. Kreslící sady a kostky jim udělaly velkou radost a úsměv na jejich tvářích bylo tím nejkrásnějším poděkováním.

                


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky