CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 09.02.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Tradiční čínská medicína má i záporné stránky

    Celníci z Mošnova ve spolupráci s pracovníky České inspekce životního prostředí odhalili kuriózní případ z oblasti CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin).

    Celý případ se začal odvíjet od semináře na téma tradiční čínská medicína. Jedním z nejžádanějších artiklů patřící do této oblasti je medvědí žluč, která má blahodárné účinky – snižuje horečku, zlepšuje průběh zánětlivých onemocnění, slouží jako ochranný faktor ledvin, zlepšuje zrak a rozpouští žlučové kameny. A nejedná se o žádnou bylinu ani rostlinku, jedná se o žluč, která je odebírána medvědům umístěným na farmách v Číně. Život medvědů na těchto farmách je neúnosný a pro Evropana jen těžko představitelný. Jde o velmi nelidský a krutý proces, při kterém je získáván tak žádaný produkt. 

    Právě tyto indicie vedly pracovníky Celního úřadu Mošnov k tomu, aby se zaměřili na průzkum obchodování s produkty čínské medicíny, a to nejen na výrobky obsahující medvědí žluč, ale také na extrakty z pijavky lékařské. Bylo zjištěno, že tyto produkty jsou celorepublikově volně nabízeny. Ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí nabral případ poměrně rychlý spád. Klubíčko se začalo rozmotávat od jednoho internetového prodejce, kde ostravská pobočka Česká inspekce životního prostředí provedla v součinnosti s Celním úřadem Mošnov a Ostrava kontrolu včetně kontrolního nákupu organizovaného Českou obchodní inspekcí. Tímto nákupem se prokázalo, že je nabízen a prodáván produkt, k jehož výrobě byl použit chráněný druh. Fyzicky byly u tohoto prodejce zajištěny pouze 2 krabičky krému s medvědí žlučí, ale kontrola dokladů pracovníky přivedla k dovozci, kde již bylo zajištěno 177 krabiček a dále zjištěno, že během roku 2009 dovezl do České republiky zhruba 2.200 ks tohoto výrobku.

    Výsledek kontroly naznačoval, že by případ mohl mít znaky trestného činu, Česká inspekce životního prostředí věc postoupila orgánům činným v trestním řízení, což je v tomto případě policejní orgán celní správy.

    Tento případ je založen nejen na výběru komodity s vazbou na určitá omezení a zákazy dovozu, ale také na předpokladu obcházení daných pravidel v určité oblasti.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky