CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 04.11.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

V Bohumíně není nouze o padělaný alkohol a cigarety

Téměř 500 litrů nekolkovaného alkoholu, 16.500 kusů cigaret bez platné nálepky a kilogramy tabáku našli ostravští celníci při včerejší kontrolní akci.

Ke kontrole si vybrali budovu s nebytovými prostory ve městě Starý Bohumín a svou činnost zaměřili na vybrané výrobky, tedy alkohol, cigarety a tabák. Celá budova je v pronájmu čtyř cizinců z Vietnamu, kteří zde mají své provozovny.  Součástí celého objektu je i sklad a přilehlé prostory uvnitř budovy. Ty byly v době kontroly uzamčeny.

Jeden z nájemců tvrdil, že od skladu nemá klíče, nicméně dveře nakonec otevřel. Celníci zde napočítali 137 litrů neznačených lihovin různých značek. Dále byl otevřen nepoužívaný vstupní prostor, ve kterém se skrývalo dalších 163 litrů lihovin, opět neznačených a různých značek.

V ostatních prodejnách bylo ještě zajištěno 165 litrů alkoholu, 16.500 kusů cigaret s běloruskými kolky a tři kilogramy tabáku. O tom, že se cizinci stále zdokonalují ve své obchodní profesi, svědčí rafinovanost úkrytů nelegálního zboží, které je v tomto regionu velmi žádaným artiklem. Alkohol byl ukryt například v regálech za řádně značenými lahvemi, pod regály, v zásuvkách stolů, v úložném prostoru sedáku a své místo našel i v krabicích od piva. Cigarety a tabákové výrobky se skrývaly v plechových dózách a krabicích od luxusních značek alkoholických výrobků, v krabicích od slaného pečiva, v igelitových taškách za vystavovaným zbožím, dokonce i v osobním zavazadle, které bylo ukryto pod pultem.

Cizinci neoprávněně nakládali s neznačeným lihem. Tímto jednáním se dopustili správního deliktu a porušili zákon o povinném značení lihu, kdy jim hrozí pokuta až do výše 5.000.000 korun a taktéž propadnutí zboží.

Prodejem tohoto zboží by stát přišel na daních o téměř 150.000 korun. Zboží bylo zajištěno a umístěno v celním skladu.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky