CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 23.03.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Vysoká cena cigaret nahrává podvodníkům

    Zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků od února letošního roku motivuje podvodníky k hledání cesty, jak připravit stát o nemalé finanční prostředky. Minimální sazba spotřební daně se zvýšila z 1,92 Kč na 2,01 Kč za jednu cigaretu a u tabáku dokonce z 1.280,- Kč na 1.340,-Kč za kilogram tohoto produktu. A v tomto okamžiku si podvodníci mnou ruce, protože roste poptávka po levném kuřivu.

    V uplynulém týdnu krnovští celníci opět zajistili jednomu z místních prodejců na Bruntálsku několik kartonů cigaret značky Marlboro, které byly opatřeny falešným kolkem a celé balení bylo shledáno jako zdařilý padělek. Kontrolou celníků bylo zjištěno, že kartony cigaret byly baleny jiným způsobem než originál, navíc každá krabička obsahovala pouze šestnáct až osmnáct kusů cigaret. Jestli prodejce věděl, či nevěděl, že prodává padělané a nezdaněné cigarety, to se asi nepodaří zjistit. Nicméně případ bude řešen příslušným celním úřadem.

    Stejného dne odhalili pracovníci mobilního dohledu Celního ředitelství Ostrava v součinnosti s Policií České republiky Český Těšín převoz cigaret běloruské výroby bez platné tabákové nálepky. Jednalo se o 14 tisíc kusů cigaret, kdy prodejem tohoto zboží by stát přišel na daních o téměř 30 tisíc korun.

    A jaké hrozí sankce a pokuty? Od počátku roku platí nový sazebník pokut pro prodejce, kteří budou přistiženi při prodeji nezdaněných cigaret a tabáku. Podle zákona o spotřebních daních byla minimální sankce pokuty zvýšena z nuly na rovných 50 tisíc korun. Není přitom podstatné, kolik takových nezdaněných cigaret bude celníky u prodejce zajištěno. I za pár krabiček zjištěných na pultě hrozí tato opravdu vysoká pokuta.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky