CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 16.02.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Padělky parfémů v Mošnově

Padělky toaletních vod a parfémů přesahující hodnotu 18 milionů korun neprošly přes mošnovské celníky.

Jedním z důvodů, proč celníci přistoupili k fyzické kontrole zrovna této zásilky, byly pochybnosti týkající se údajů deklarovaného zboží a ceny na faktuře. Dalším impulsem bylo i to, že zboží bylo dopraveno v kontejneru z rizikové země, a to z Číny. Proto v úterý 15. 2. provedli kontrolu zmiňovaného kontejneru, který byl umístěn ve svobodném celním pásmu na Free Zone v Mošnově a čekal na propuštění do volného oběhu.

Výsledek byl překvapující. V zásilce se nacházelo 16.056 flakónů  toaletních vod a parfémů, které jevily známky porušení práv duševního vlastnictví, neboť byly označeny způsobem stejným nebo zaměnitelným s registrovanou ochrannou známkou.  Jednalo se o světové značky LOUIS VUITTON, CHANEL, ED HARDY, LACOSTE, HUGO BOSS, PACO RABANNE a KENZO a byly baleny ve 161 kartónech. Na obchodních fakturách byla cena zboží vyčíslena na částku 6.840 USD (necelých 123.000 korun), což neodpovídá ceně originálních výrobků.  Ta by se vyšplhala na částku 18.211.200 korun, což je škoda, která by prodejem tohoto zboží vznikla majitelům ochranných známek.

Za zmínku stojí i to, že příjemcem zboží je firma z Olomouce, která se zabývá zprostředkovatelkou činností v oblasti prodeje zboží a prodejem samotným. A právě tyto nekvalitní napodobeniny vyrobené za zlomek nákladů jsou na trhu nabízeny za ceny srovnatelné s originálním zbožím. Výrobcům i prodejcům padělků značkového zboží plynou z prodeje obrovské zisky a spotřebiteli zůstanou jen oči pro pláč.

V Moravskoslezském regionu se jedná o největší záchyt padělků světových značek.

 

 

 

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky