CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 07.09.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Prázdninové záchyty mošnovských celníků

O tom, že i v době prázdnin si pokoutní prodejci padělků nedají pokoj, svědčí prázdninové záchyty celníků z Mošnova.

Téměř za 1.100.000 korun byly pracovníky Celního úřadu Mošnov zajištěny padělky různého zboží světoznámých značek. Např. trička TOMMY HILFIGER, LACOSTE, plyšové hračky, hodinky PUMA, klíčenky s vyobrazením šípu ŠKODA, autoklíče značky VW a BMW, včetně nálepek s logem. Z elektroniky nechyběly mobilní přístroje NOKIA, set top boxy, paměťové karty,  GPS navigace a také oblíbené přenosné zobrazovací zařízení s příslušenstvím označované jako „tablet“, jinak také mini PC, které je napodobeninou průmyslového vzoru značky „iPad“.
Hitem letošního léta se staly silikonové náramky POWER BALANCE, kdy přes mošnovské celníky neprošlo 5.063 kusů tohoto zboží v hodnotě 2.800.000 korun (jedná se o převratnou technologii využívající speciální hologramy, které pozitivně působí na přirozené energetické pole člověka a výrazně zlepšuje rovnováhu, sílu a pružnost).

Při provádění kontroly u zavazadel, které k nám cestovaly z Mali, JAR nebo Číny, bylo pomocí RTG odhaleno 2 kg hovězího masa a 60 kg exotického ovoce a zeleniny. Jelikož se jednalo o zpožděná zavazadla „RUSH“, potraviny byly již v hnilobném stavu. Tímto došlo k porušení vyhlášky o opatřeních proti zavlékání a rozšiřování škodlivých organismů. Zboží bylo úředně zlikvidováno a osoby byly poučeny o porušení vyhlášky.

V období těchto dvou letních měsíců bylo cestujícími v letecké přepravě do ČR dovezeno nad stanovený limit celkem 2,25 litrů alkoholu, 10.160 ks cigaret, 21 kg tabáku a 100 doutníčků. Zboží bylo zlikvidováno pod celním dohledem pracovníků Celního úřadu Mošnov. Celkový celní a daňový únik činil téměř 70.000 korun.

Návštěva exotických zemí láká k tomu, aby alespoň nějaký suvenýr navodil vzpomínku na dovolenou. Ne každý ovšem ví, že existuje Úmluva CITES, která řadí tyto „suvenýry“ mezi chráněné a ohrožené druhy fauny a flóry, a tudíž je dovoz mušlí, korálů, vypreparovaných zvířat, hadů v láhvi nebo výrobků z ohrožených druhů zakázaný. V síti celníků uvízlo 48 kusů korálů, mušlí a 27 kusů lastur. Všechny tyto exempláře byly zajištěny a předány na Českou inspekci životního prostředí.

Ani oblast nelegálního zaměstnávání cizinců nezůstala bez záchytu. Celníci provedli kontrolu na stavbě mostu v průmyslové zóně Mošnov a zjistili, že zde nelegálně pracuje 20 cizinců ze Slovenska. Kontrolovaná osoba, jako zaměstnavatel, nesplnila oznamovací povinnost písemně informovat příslušný úřad práce, a to nejpozději v den nástupu osob k výkonu činnosti. Tímto jednáním byl porušen zákon o zaměstnanosti a zjištění byla předána místně příslušnému úřadu práce jako podnět k zahájení správního řízení za účelem uložení sankce.   


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky