CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 15.07.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Společné česko-polské celní hlídky v příhraniční oblasti

    V pátek  8. 7.  byla na bývalém hraničním přechodu Chotěbuz podepsána dohoda o spolupráci mezi Celním ředitelstvím Ostrava a Celním ředitelstvím v Katovicích a Opolí v boji proti trestné činnosti v příhraničních oblastech a v boji proti celní a daňové trestné činností. Pro zajištění těchto úkolů bylo zároveň rozhodnuto o vytvoření společných česko-polských celních hlídek v příhraničním pásmu do 25 km od společných státních hranic. 

    Úkolem těchto společných hlídek je především vzájemná spolupráce a výměna informací při provádění kontrol v rámci mobilního dohledu. Polští celníci budou na českém území společně s českými celníky tyto kontroly podporovat pouze v rozsahu poradním a informačním stejně jako čeští celníci v Polsku. Společné celní hlídky tak v rámci přepravy různého druhu zboží se zaměří především na vybrané výrobky podléhající spotřební daní, a to zejména na cigarety, alkohol a pohonné hmoty. Získané informace přímo na místě samém vyhodnotí, jak z hlediska rizikovosti tak, zda-li nedochází k porušování zákonů jedné či druhé země. Tyto společné celní hlídky se rovněž budou podílet na koordinaci činností v oblasti vyhledávání a pátrání po zboží uniklém daňové kontrole či celnímu dohledu.

    Cílem společných česko-polských celních hlídek je vzájemná užší spolupráce a informovanost, vedoucí k omezení přílivu nelegálních cigaret a lihovin jak do České republiky, tak do Polska.     


kpt. Bc. Roman Miarka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 329
mobil: +420 602 744 141
fax: +420 596 270 399
e-mail: r.miarka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky