CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 07.11.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Zajištěné zboží poslouží Červenému kříži

V minulém týdnu pracovníci Celního úřadu Karviná předávali pro humanitární účely padělky oděvů. Z celního skladu si je převzal zástupce Českého červeného kříže Olomouc. Jednalo se celkem o 617 kusů triček, mikin, zimních bund, teplákových souprav, čepic, šatů, plavek a kalhot, které byly napodobeninou světoznámé značky NIKE.

Specialisté na duševní vlastnictví toto zboží označili jako vhodné pro účel humanity s konstatováním, že nevykazuje známky zdravotní závadnosti a nebezpečnosti. Přejímající strana se zavázala k odstranění ochranných markantů s tím, že oblečení označí nápisem „humanita“. Všechno zboží využije Červený kříž jako „rezervu“ pro případ krizových situací (např. povodně).

Předávání padělků k humanitárním účelům není zdaleka tak jednoduchá záležitost, jak se na první pohled zdá. V případě, že majitel ochranné známky nesouhlasí se způsobem a konečným výsledkem odstranění markantů jeho ochranné známky, musí být zboží zničeno pod celním dohledem.

Celní úřad Karviná má ve skladové evidenci zboží za téměř 18 milionů korun, které bylo zajištěno v rámci 396 kontrolních akcí. Mezi tímto zbožím se nachází nejen padělky textilu, obuvi a hraček, ale i nekokovaný alkohol, cigarety a líh. Po splnění všech právních podmínek putují vybrané výrobky (alkohol, cigarety) do spaloven a čističek odpadních vod. V letech 2010 a 2011 karvinští celníci zlikvidovali zboží bez řádného zdanění v celkovém množství 40.000 litrů alkoholu, 5.600 kartónů cigaret a 5.500 kg tabáku.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky