CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 02.08.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Autobus plný cigaret

Téměř 100.000 kusů cigaret přepravoval autobus z Polska. Hlídky mobilní skupiny Celního ředitelství Ostrava a ostravského mobilního dohledu pašerákům překazily obchod.

O tom, že spolupráce českých a polských celníků na společném pracovišti v Chotěbuzi je na vynikající úrovni, svědčí případ ze středy 1. 8.

Čeští i polští celníci prováděli v obci Chotěbuz kontrolu se zaměřením na problematiku spotřebních daní. Na základě získaných indicií si ke kontrole vybrali i jeden linkový autobus EUROLINE polské imatrikulace, který jezdí pravidelnou trasu Varšava – Neapol. V autobuse bylo celkem 16 cestujících. Celníci je vyzvali, aby předložili svá zavazadla ke kontrole. A jaké bylo překvapení?  Dvě ženy, cizinky z Polska, převážely v kufrech celkem 99.760 kusů cigaret různých značek, které postrádaly tabákovou nálepku neboli kolek. Prohlásily, že cigarety nejsou jejich majetkem a měly je jen přepravit na území Itálie.

Hodnota kontrabandu se vyšplhala na částku 340.000 korun. Uvedeným jednáním došlo k porušení zákona o spotřebních daních, neboť tabákové výrobky i přepravované z jiného členského státu musí být značeny tabákovou nálepkou. Vzhledem k množství přepravované komodity se nejedná o vybrané výrobky určené pro vlastní spotřebu, ale o vybrané výrobky, které musí být zdaněny. A právě toto zdanění majitelé zboží neprokázali, ani žádným jiným způsobem nepředložili doklady o řádném nabytí.

Zboží bylo zajištěno a umístěno ve střeženém celním skladu.

Pokud by došlo k prodeji všech cigaret, stát by přišel na daních o 210.000 korun.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky