CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 16.04.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Cigarety, lihoviny a padělky

Bilance záchytů ostravských celníků za uplynulý týden: 370 litrů neznačeného alkoholu, 14.000 kusů cigaret, 11 kg tabáku a 132 kusů padělků dámského prádla značky LOUIS VUITTON.

Pracovníci mobilní skupiny Celního ředitelství Ostrava prováděli monitoring v obci Český Těšín a Chotěbuz, kdy se zaměřili na dodržování zákona o povinném značení lihu. V odpoledních hodinách hlídka spatřila osobní vozidlo Škoda Octavia, ve které seděli dva muži. Po zaparkování jej opustili. Současně k automobilu přišel cizinec z Vietnamu a sedl si na místo řidiče. S vozidlem odjel a nechal ho stát poblíž své provozovny. Celníci jej vyzvali, aby předložil doklady, což učinil. Na dotaz, zda ve vozidle přepravuje vybrané výrobky, odpověděl, že nikoliv. Hlídka přistoupila ke kontrole vozidla a našla v něm 80 litrů alkoholu ve spotřebitelském balení neznačeného kontrolní páskou.

Dalších 40 litrů neznačeného alkoholu bylo zajištěno v osobním vozidle polské imatrikulace značky Renault Kangoo. V tomto případě si celníci na čerpací stanici všimli podivného chování řidičů dvou vozidel. Jakmile muži spatřili celníky, řidič Renaultu začal ujíždět k bývalému hraničnímu přechodu Chotěbuz. Zde byl za použití zvláštního výstražného znamení zastaven.

Do třetice vlak na nádraží v Českém Těšíně. Hlídka taktické mobilní skupiny sledovala muže, jak se třemi objemnými zavazadly vchází do nádražního podchodu a poté nastupuje do vlaku, kde ho již další muž vyhlížel. Celníci za ním vstoupili do vlaku a hned za vstupními dveřmi napravo spatřili tři zavazadla: batoh, igelitovou tašku a cestovní brašnu. Na opačné straně byla uložena čtyři zavazadla. Poblíž postávali již výše uvedeni dva pánové, kteří byli dotázáni, zda přepravují vybrané výrobky, tedy alkohol a cigarety. Muž, který nastupoval do vlaku, tvrdil, že zavazadla nejsou jeho a muž, který ve vlaku již byl se ke svým zavazadlům hlásil. Jednalo se o cizince z Polska, kteří přepravovali 30 litrů alkoholu bez kontrolní pásky, baleného v ponožkách. Muži neprokázali žádným dokladem jeho zdanění.

Jiný den, tržnice Český Těšín, zajištěno 52 litrů alkoholu, 11 kilogramů tabáku a 14.000 kusů cigaret.  Hlídka mobilního dohledu sledovala muže, který do zaparkovaného vozidla přinesl prázdné igelitové tašky a poté je plnil tabákem. Celníci přistoupili ke kontrole vozidla, ve kterém našli již zmiňované zboží. Muž předložil doklady, ale odmítl podat vysvětlení.

V minulém týdnu byli v oblasti záchytů vybraných výrobků a padělků úspěšní i pracovníci mobilního dohledu Celního úřadu Ostrava. Ve veřejně přístupných prostorách budovy tržnice v Českém Těšíně našli 162 litrů neznačeného alkoholu, ke kterému se nikdo nehlásil.
Ostravští celníci prováděli také kontrolu nabídky, prodeje a skladování zboží na Šenovské burze v Ostravě. Na jednom prodejním stánku bylo nabízeno zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že porušuje práva duševního vlastnictví. Jednalo se o 132 kusů dámského prádla ochranné známky LOUIS VUITTON, kdy hodnota zboží byla vyčíslena na téměř 100.000 korun.

Všechno zboží bylo zajištěno a umístěno do střežených skladů celního úřadu.
Pokud by se zboží dostalo do prodeje, stát by přišel na daních o 150.000 korun.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky