CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 28.03.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Modafen v autě a alkohol na tržnici

Ve vozidle odhaleno 516 tablet Modafenu a na tržnici v obci Český Těšín zajištěno téměř 400 litrů alkoholu.

Hlídka taktické mobilní skupiny Celního ředitelství Ostrava prováděla v uplynulém týdnu součinnostní kontrolní akci s pracovníky slovenské celní správy. Stanoviště bylo na bývalém hraničním přechodu Bumbálka. Zde celníci (v součinnosti s kolegy ze Slovenska) zastavili osobní motorové vozidlo značky Fiat Brava české imatrikulace a provedli jeho důkladnou prohlídku. Mezi sedadlem spolujezdce a zadním sedadlem na zemi ležela modrá plastová taška, ve které se nacházelo 17 balení léku Modafen volně loženo a dalších sedm balení stejného léku bylo v dětských punčocháčích tmavě modré barvy. Celkem se ve vozidle nacházelo 516 kusů tablet Modafenu s obsahem 16 gramů pseudoefedrinu, který je užíván k výrobě pervitinu.

Řidička vozidla prohlásila, že tablety koupila v různých lékárnách v Žilině pro svého známého. Blíže ale o něm nic neví, potkala ho náhodou před nějakou dobou. Za tento obchod jí slíbil peníze, které měla dostat při předání zboží. Výše „honoráře“ údajně nebyla dohodnuta. Spolucestující jel jako doprovod a navigátor zároveň a o záměru koupě tablet se dozvěděl až cestou do Žiliny. Navíc řidička uvedla, že je bývalá uživatelka pervitinu. Věc byla předána k dalšímu šetření pracovníkům Celní protidrogové jednotky.

Žena je podezřelá ze spáchání trestného činu – nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, v případě prokázání viny jí hrozí odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

V pondělí 26. 3. se hlídky taktické mobilní skupiny rozjely na tržnici v Českém Těšíně se zaměřením na kontrolu dodržování zákona o spotřebních daních a o povinném značení lihu. V jednom případě odhalili 153 litrů neznačeného alkoholu, a to ve veřejně přístupných prostorách tržnice, prostorách WC a v prostorách bývalé vrátnice. V dalším případě bylo ve skladovací kóji ukryto 211 litrů alkoholu bez řádného značení. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na téměř 80.000 korun. Zboží bylo zajištěno a umístěno ve střeženém skladu celního úřadu.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky