CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 20.03.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Mošnovští celníci přednášeli policistům, poté společně kontrolovali

Jaké zboží podléhá spotřební dani, které předpisy řeší problematiku povinného značení lihu a tabákových výrobků, prezentace konkrétních záchytů vybraných výrobků v souvislosti s ochranou spotřebitele nebo problematika oblasti duševního vlastnictví - padělky. S těmito okruhy a tématy mošnovští celníci seznámili výkonné příslušníky policie Nový Jičín.

Samotné prezentaci předcházelo jednání vedení Celního úřadu Mošnov se zástupci obvodního oddělení PČR Nový Jičín, od kterých vzešel i samotný požadavek. Cílem přednášky bylo prohloubení vzájemné spolupráce v konkrétních oblastech a seznámení policistů s vykonávanými kompetencemi celní správy. Prezentace byla obohacena ukázkou zajištěného nelegálního alkoholu, cigaret domácí výroby nebo vzorky napodobenin. Vedoucí novojičínských policistů vyslovil poděkování za přínosnou a podnětnou besedu a vyslovil zájem o pokračování takto nastaveného vzdělávání, které bude přínosem hlavně v praxi při společných kontrolních akcích.

Součinnostní kontrolní akce na sebe nenechala dlouho čekat. V pátek se sešlo téměř třicet celníků a policistů. Zaměřili se především na neznačený alkohol a cigarety v novojičínských prodejnách a na kontrolu v silniční dopravě.

Mošnovští celníci našli ve dvou provozovnách celkem 42 litrů lihovin různých druhů. Alkohol byl nabízen k rozlévání z pětilitrových kanystrů neoznačených kontrolní páskou. Prodávající nevlastnil žádné kolaudační rozhodnutí pro provozování hostinské činnosti, tudíž nemohl ani prodávat čepované alkoholické nápoje. Neoprávněně nakládal s neznačenou lihovinou, která byla celníky zajištěna a umístěna v celním skladu.

Další hlídky pracovníků skupiny mobilního dohledu Celního úřadu Ostrava a policistů byly rozestavěny na silnici hlavního tahu na Nový Jičín, v Kuníně a Hodslavicích.  Celníci se zaměřili na kontrolu přetíženosti vozidel, kdy v jednom případě zjistili porušení zákona. Policisté u téměř tří stovek řidičů zjistili 27 přestupků.

Součinnostní akce byla vyhodnocena jako velmi efektivní a celníci ani policisté se nebrání další spolupráci.
  


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky