CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 03.08.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Na Ostravsku zakopnete na nelegální "gořalku" i v autobuse MHD

Dvě papírové krabice s 20 litry alkoholu v autobuse MHD a necelých 640 litrů rumu, vodky, griotky, 31 litrů trestí a arómat k výrobě lihovin a jedna rozložená stáčecí linka, to je bilance kontroly ostravských celníků.

Chcete si v autobuse městské hromadné dopravy označit jízdenku? Nedivte se, když pod tímto zařízením zakopnete o krabice s alkoholem. A jak jinak, bez platného kolku. Na základě oznámení jednoho z cestujících, že se v linkovém autobusu nacházejí podezřelé kartony, vyrazila hlídka mobilního dohledu na kontrolu. Skutečně, dvě krabice a v nich 20 lahví 40% alkoholu. Řidič autobusu prohlásil, že je majitelem zboží. Toto zboží zakoupil před nákupním komplexem Karolina od neznámého muže, který přijel osobním vozidlem. Bohužel si nepamatoval ani barvu, natož státní poznávací značku. Nepředložil žádné doklady prokazující řádné zdanění s tím, že alkohol má pro svou vlastní potřebu. Řidič uvedeným jednáním porušil zákon o povinném značení lihu, čímž se dopustil přestupku. A k nespokojenosti cestujících bylo ještě nutno zajistit náhradní autobus k jejich přepravě.

Opět ostravští celníci a rutinní kontrola v prodejně umístěné v lokalitě Ostrava Hrušov. Cílem kontroly bylo prověřit, zda kontrolovaný subjekt postupuje při skladování a prodeji alkoholu v souladu s již zmiňovaným zákonem o povinném značení lihu. V provozovně byly všechny alkoholické nápoje řádně označeny kontrolní páskou. Ale celníci, na základě vlastního šetření, zjistili, že kontrolovaná osoba má na stejné adrese pronajat další skladovací prostor vzdálen přibližně 30 metrů od prodejny. Přistoupili k ohledání tohoto skladu. Nejen, že se zde nacházelo 633 litrů lihovin nejrůznějších značek bez řádného označení kontrolní páskou (rum, vodka, griotka, trnkovice, meruňkovice), ale také rozložená stáčecí linka určená k výrobě nápojů a 31 litrů trestí a arómat používaných k výrobě lihovin.
  Kontrolovaný sdělil, že stáčecí linka a arómata patří jiné osobě, jen si to u něj uschoval (celníci zjistili, že tato osoba vystupuje vůči celní správě jako dlužník, tudíž stáčecí linka byla zajištěna jako předmět exekuce. Tímto se zamezilo případnému zprovoznění linky, která by mohla posloužit k nelegální výrobě). A alkohol, ten dle jeho tvrzení měl pro vlastní potřebu nebo potřebu svých známých. Neprokázal, že je zboží řádně zdaněno, nepředložil žádné doklady o nabytí zboží. Svým jednáním spáchal správní delikt, neboť neoprávněně nakládal s neznačeným lihem a tím porušil zákon.

Všechno zboží bylo zajištěno u místěno ve střeženém skladu celního úřadu.
Pokud by se alkohol dostal na trh, stát by přišel na daních o 80.000 korun


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky