CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 04.10.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Nepoučitelní podvodníci na severu Moravy

Severomoravští celníci našli a zajistili přes 600 litrů alkoholu, který byl ukrytý v dodávce.

Hlídka mobilní skupiny Celního ředitelství Ostrava provedla v obci Český Těšín kontrolu se zaměřením na dodržování zákona o spotřebních daních a povinném značení lihu. Na základě informací získaných od Policie ČR a indicií na místě samém se zaměřila na parkující nákladní automobil Iveco bílé barvy české imatrikulace.

Majitel vozidla byl vyzván k jeho zpřístupnění, což učinil. V něm na celníky čekalo 550 litrů alkoholu ve spotřebitelském balení neznačeného kontrolní páskou. Láhve byly opatřeny pouze hliníkovým uzávěrem s nápisem Polmos Lublin. Dále zde bylo ukryto 10 šestilitrových plastových barelů s tekutinami různých barev s typickým lihovým zápachem. Ve 40 kartonových krabicích byly prázdné nápojové láhve vegetal, hliníková víčka a větší množství etiket Polmos Lublin 95%.

Vlastník vozidla tvrdil, že nalezený alkohol není jeho. Své vozidlo údajně zapůjčil na neurčitou dobu cizincům z Polska, které pochopitelně nezná. Měl obdržet zálohu ve výši 10.000 korun a měsíčně dostávat 7.000 korun. Účel zapůjčení vozidla mu nebyl znám.

Kontrolovaný nepředložil žádné doklady o řádném nabytí a zdanění alkoholu. Výše uvedeným jednáním došlo k důvodnému podezření z přečinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Zboží bylo zajištěno a umístěno ve střeženém skladu celního úřadu. Prodejem tohoto zboží by stát přišel na daních o téměř 160.000 korun.

Případ je nadále v šetření pracovníků Celního ředitelství Ostrava.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky