CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 21.05.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Padělky esencí do e-cigaret na tržnici

Celkem 3.359 kusů náplní do e-cigaret zajistili na burze ostravští celníci.

Hitem letošního roku se staly velmi oblíbené elektronické cigarety a různé vonné esence do nich. Padělatelé využívají poptávku po sezónních trhácích a ve výrobě napodobenin je nezastaví nic. O tom, že se i na našem trhu objevují neoriginální náplně, svědčí případ ostravských celníků ze skupiny mobilního dohledu.

Celníci prováděli rutinní kontrolu na Šenovské burze se zaměřením na zboží porušující práva duševního vlastnictví. U jednoho stánku, ve kterém prodával cizinec z Vietnamu, zajistili celkem 509 kusů tekutých náplní a 2.850 kusů cartigre do e-cigaret. Jednalo se o značky Marlboro a Camel.  Cizinec zboží nabízel přímo na stánkovém pultě. Další stovky esencí měl uloženy v papírových krabicích v prostorách stánku. Zboží nebylo označeno cenovkami. Majitel zboží sdělil, že cena cartridge s balením deseti kusů nabízel za pět korun, tekutou náplň 30ml za 20 korun, 20ml za 15 korun a 10ml za 10 korun. Nejedná se o první případ záchytu padělků esencí na našem trhu. Lze předpokládat, že výskyt napodobenin této komodity bude mít vzrůstající tendenci. 

Tímto jednáním došlo k podezření z porušení zákona o ochraně spotřebitele. Hodnota zboží byla vyčíslena na téměř 330.000 korun. Všechno zboží bylo zajištěno a umístěno do střežených skladů celního úřadu.

Dle sdělení některých zástupců majitelů ochranných známek se jedná o neoprávněné označení výrobků. V mnoha případech majitelé ochranných známek ani tyto vonné esence do elektronických cigaret nevyrábějí!

Napodobeniny esencí a e-cigaret se dovážejí především z Číny. Buď jsou označeny přímo ochrannou známkou, nebo nejsou označeny vůbec. Ve druhém případě jsou esence a e-cigarety dodatečně opatřeny ochranným markantem v tuzemsku. Pak putují na tržnice a do kamenných obchodů. Vzhledem k tomu, že na ampulích nejsou informace o složení výrobků, lze předpokládat, že užití esencí v konečném důsledku nepřinese spotřebiteli ten správný užitek.  

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky