CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 08.03.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Při kontrole kamionů zajištěny drogy

Při kontrole kamionů byly odhaleny a zajištěny omamné a psychotropní látky.

Pracovníci výkonového zpoplatnění Celního úřadu Frýdek-Místek prováděli dynamickou kontrolu mýtné povinnosti kamionů. V nočních hodinách se zaměřili na parkoviště v katastru obce Bělotín. Mezi zaparkovanými kamiony stálo osobní vozidlo s posádkou. Hlídka pojala podezření, že se jedná o vykradače kamionů a proto přistoupila ke kontrole. Ve vozidle se nacházeli dva muži, kteří byli vyzváni k předložení dokladů. Jeden z nich neměl žádné doklady totožnosti. Celníci přistoupili k úplné vnitřní kontrole vozidla, kde na zadním sedadle našli tři kusy autorádií a odkládací skříňka spolujezdce skrývala dva sáčky se zelenou rostlinnou látkou nápadně připomínající marihuanu. Poté byla provedena i bezpečnostní prohlídka pasažérů, zda nemají u sebe zbraň. Při ní našli v kapse bundy další sáček s rostlinnou látkou. Podezřelé osoby i vozidlo byly předány policistům.

Celníci z oddělení výkonového zpoplatnění neprovádí jen kontrolu placení mýta, ale dostávají se i do nestandardních situací, které musí operativně řešit. V letošním roce na dálnici poskytli nezbytnou první pomoc osádce havarovaného vozidla a usměrňovali dopravu do příjezdu záchranné služby a policie. V dalším případě zajistili převoz do nemocnice muži, kterého ve vozidle zastihl epileptický záchvat.

Svou znalost a intuici dokázali využít i v situaci, kdy se řidič osobního vozidla bez dálniční známky snažil hlídce ujet. Hlídka vozidlo zastavila, ale až v obci Nová Bělá. Tam řidič sjel ze zpoplatněné komunikace a tvrdil, že se na ní ani nenacházel a odmítl uhradit blokovou pokutu na místě. Celníci pořídili záznam a fotodokumentaci vozidla. O něco později, při vyhodnocení fotografií, si všimli, že spolujezdkyně drží v ruce kelímek s kávou. Tato maličkost je dovedla na čerpací stanici, která se nachází právě na rychlostní komunikaci. Díky obsluze čerpací stanice se jim podařilo získat videozáznamy průmyslových kamer, které prokázaly, že vozidlo ve stanici stálo a tudíž po zpoplatněné silnici jelo. Řidič se již placení pokuty ve správním řízení nevyhne.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky