CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 17.01.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Prodej cigaret přímo z auta

Cigarety bez platné tabákové nálepky prodával muž přímo ve svém dodávkovém vozidle.

Pracovníci mobilní skupiny Celního ředitelství Ostrava prováděli pravidelnou rutinní kontrolu v obci Havířov. Podivný manévr jízdy dodávkového vozidla Iveco s českou imatrikulací, náhlé zastavení před trafikou a pak žádný pohyb ve vozidle. Po pár minutách následuje příchod osob od stánku k vozidlu, kde řidič otvírá nákladový prostor – to byly indicie, které hlídka vyhodnotila jako podivné a přistoupila ke kontrole. Bylo evidentní, že zde dochází k nabídce zboží. Jakmile zákazníci uviděli uniformované celníky, místo rychle opustili. V otevřeném nákladovém prostoru vozidla se nacházely kartónové krabice a reklamní igelitová taška. Jejich obsah tvořilo 3.560 ks cigaret (FEST, MARLBORO, JIN LING, MINSK) a přes 8 kilogramů tabáku bez platné tabákové nálepky.

Řidič prohlásil, že tabákové výrobky koupil od neznámého muže, jsou jeho vlastnictvím a pro osobní potřebu. K prodeji je nabízel, neboť si chtěl finančně přilepšit. V souladu se zákonem o spotřebních daních nelze hovořit o množství pro osobní spotřebu. Řidič k vybraným výrobkům nepředložil žádné doklady, neprokázal zdanění výrobků, ani způsob jejich oprávněného nabytí bez daně. Z toho důvodu byly tabákové výrobky zajištěny a umístěny v celním skladu.  Případ je nadále v šetření.

Pátek třináctého a další záchyt ostravských celníků z mobilní skupiny. Objektem kontroly se stala karvinská večerka.  Více než 11.000 kusů cigaret bez tabákové nálepky a 37 litrů alkoholu ve spotřebitelském balení bez kontrolní pásky. Toto našli celníci v prodejní budce a v osobním vozidle majitele. Ten ke zboží nepředložil žádné doklady a ani neprokázal, že se jedná o vybrané výrobky zdaněné.

Sečteno a podtrženo. Dva záchyty pracovníků mobilní skupiny, celkem 15.000 kusů cigaret, přes 8 kilogramů tabáku a 37 litrů alkoholu, vše bez platných kolků. Únik na spotřební dani je vyčíslen na 47.000 korun.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky