CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 07.01.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Odhalení úkrytů nelegálních cigaret, CD a DVD nosičů

Dne 6.1.2005 provedli příslušníci Celního úřadu Domažlice, v rámci pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu, kontrolu stánkového prodeje na folmavském tržišti u čerpací stanice Agip. Předchozím zmapováním areálu byl u jednoho ze stánků pod stojany s volně nabízenými oděvy objeven podzemní vchod směřující po schodech pod úrověň prodejního stánku. Kontrolou vchodu, při které byla na místě přistižena osoba vietnamské národnosti, byly ve zdejších sklepních prostorách nalezeny cigarety, které nebyly značeny způsobem stanoveným ze zákona o spotřebních daních a dále množství zvukových a obrazových nosičů. Celkem se jednalo o více než 47.000 ks cigaret v hodnotě přesahující 100.000 Kč. Výše úniku na povinných poplatcích byla z tohoto množství vyčíslena na více než 81.000 Kč. Neznačené cigarety byly na místě zajištěny.

Při kontrole vedlejšího stánku za asistence pracovníků útvaru kynologie byla nasazeným služebním psem označena podezřelá přítomnost a pohyb osob za maskovanými dveřmi, které byly zcela překryty regály s vystavenými botami. V prostoru za těmito dveřmi byly odhaleny další hudební a audiovizuální nosiče a jednotlivé komponenty určené ke kompletaci nosičů do konečného balení, jako booklety k titulům a prázné plastové obaly na CD a DVD disky. Přistižené tři osoby vietnamské národnosti neprodleně opustily prostor stropním únikovým otvorem po provazovém žebříku. Při svém úniku půdními prostory nad ostatními stánky se však propadli do jednoho z nich a tak byli celníky rovněž dostiženi.

U nalezených médií se záznamem existuje důvodné podezření, že se jedná o pirátské kopie autorských děl zvukových a obrazových. Za tímto účelem byly požádány příslušné instituce o odborné posouzení nahraných nosičů, které by mohlo dané skutečnosti potvrdit.

Při kontrolním zásahu bylo celkem zajištěno více jak 46.000 ks nosičů, z toho 26.352 ks hudebních kompaktních disků a 20.113 ks audiovizuálních DVD nosičů.


 


Pavel Polanka   Pracovník vztahů k veřejnosti   a zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň  tel.: 377 204 180  mobil: 731 126 394  e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky