CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 05.08.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Protidrogová AKCE “ TANDEM “

V těchto dnech vyvrcholila po téměř ročním dokumentování trestné činnosti akce protidrogového oddělení Celního ředitelství Plzeň vedená pod krycím názvem TANDEM.

V rámci této protidrogové akce byla zaměřena pozornost protidrogových specialistů celní správy na síť obchodníků pervitinem působící v Ostrově na Karlovarsku a v jeho blízkém okolí.

Při dvou na sobě závislých trestních řízeních byla v součinnosti s Celním pátracím úřadem Drážďany monitorována zejména trestná činnost dvou významných obchodníků pervitinem podílejících se na zásobování německého trhu touto drogou.

Po nashromáždění důkazů proti těmto a dalším osobám bylo přistoupeno na české i německé straně v několika fázích k jejich zatčení a k provedení souvisejících úkonů.

Při první fázi akce byl v lednu tohoto roku v Ostrově zadržen 50 - letý Čech, který zorganizoval v několika případech celkem předání nejméně 250 g pervitinu zájemcům ze SRN.

Při druhé fázi akce byli v srpnu tohoto roku v Ostrově a obci Květnová zadrženi dva Češi, 31-letý a 23-letý, kteří vzájemně při drogových obchodech kooperovali. Starší z nich zorganizoval v několika případech celkem předání minimálně 650 g pervitinu německým odběratelům, mladší se pak na jednom z těchto obchodů přímo podílel a jinak sám jeden vývoz menší zásilky pervitinu do SRN zorganizoval.

V souvislosti s výše popsanými skutky pak byli na základě toho zadrženi příslušníky Celního pátracího úřadu v Drážďanech celkem čtyři občané SRN, kteří zajišťovali transporty drogových zásilek od českých dodavatelů do SRN a následnou distribuci místním narkomanům.

Samotné zákroky proti podezřelým provedli na území České republiky příslušníci protidrogového oddělení Celního ředitelství Plzeň za asistence zásahové jednotky Celní správy ČR ( SON ) a detektivů plzeňské expozitury Národní protidrogové centrály PČR.

V Ostrově a v Květnové byly po zatčení osob provedeny při obou fázích akce domovní prohlídky, při kterých byly zajištěny významné listinné a věcné důkazy, včetně 150 g pervitinu, 190 g hašiše, 40 g marihuany, 137 kusů tablet XTC, pomocné látky k výrobě metamfetaminu, zařízení k výrobě metamfetaminu.

Policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Správy Západočeského kraje zahájil proti podezřelým trestní stíhání pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů podle ustanovení § 187 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 4 písm. c) trestního zákona, za což jim v případě, že budou uznáni vinnými, hrozí trest odnětí svobody v délce trvání 10 až 15 let.

Pachatel zadržený v lednu byl poslán příslušným soudcem do vazby, o návrzích na vzetí do vazby osob zadržených v srpnu bude soudce rozhodovat v nejbližších dnech.

Související údaje:

cena za 100 mg dávku pervitinu = 100 Kč,
cena za 1 g pervitinu = 800 - 1000Kč, dle kvality


Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel.: 377 204 180
mobil: 731 126 394
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky