CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 08.11.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Celníci odhalili pomocí rentgenu 9 běženců

Dnes ve 3 hodiny ráno objevili celníci pomocí velkokapacitního mobilního rentgenu 9 asijských běženců ukrytých v dodávkovém vozidle. Vozidlo celníci kontrolovali na výjezdu z České republiky na hraničním přechodu Pomezí nad Ohří. Podle dokladů měly být v dodávce naloženy ve třech dřevotřískových bednách autodíly. Na monitoru rentgenu se ale jasně zobrazily obrysy lidských postav. Celníci provedli vnitřní kontrolu dodávky a  otevřeli bedny. V každé bedně byli ukrytí tři lidé, celkem 5 mužů a 3 ženy asijského původu ve věku kolem 20 let. Neměli žádné pasy ani jiné doklady totožnosti a byli předáni cizinecké a pohraniční policii.
 Dodávku řídil  jednadvacetiletý muž z Nové Role a jeho dvacetiletý spolujezdec z Nové Role. Muži byli zadrženi cizineckou policií a jsou důvodně podezřelí z trestného činu organizace nebo umožnění nedovoleného přestupu státní hranice.
 
Mobilní velkokapacitní rentgen vlastní celní správa jeden rok, poprvé byli pomocí rentgenu odhaleni běženci. Rentgen je v současné době využíván v západních Čechách na kontrolu kamionů. Denně se přemisťuje na jiná místa a stanoviště. Umí odhalit nelegální přepravu zboží, tajné schránky a úkryty ve vozidlech.

 

 


Jitka Blahutová
tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel.:  377 204 125
mobil:   604 221 204
Skočit na začátek stránky