CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 31.01.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Celníci zabavili vloni 380.000 kusů pirátských nosičů

Při víkendové akci na tržnici Svatá Kateřiina (u dálnice na Rozvadov)  zabavili celníci  5. 624 kusů DVD a CD nosičů. Jejich prodejem by trhovci utržili kolem 1,5 až 2 miliony korun.
Pirátské nosiče jsou rozšířeným prodejním artiklem na západočeských příhraničních tržnicích a přes permanentní kontroly a zabavování se stále ve velkém množství objevují na stáncích. Pořizovací cena pirátského nosiče je nízká, proto trhovci bez větších problémů zásoby zboží rychle doplňují. Nosiče se na tržnicích prodávají za cenu 100 až 350 korun a kupují je především němečtí turisté. U CD se jedná v naprosté většině o tituly zahraničních interpretů, u DVD se jedná o kompletní nabídku všech žánrů, nejvíce o pohádky a filmové novinky.
V loňském roce zabavili západočeští celníci celkem 380.000 kusů nosičů zvuku a obrazu, které porušovaly autorská práva. Odhalili během roku 4 kompletní dílny na výrobu pirátských nosičů, a to ve Františkových Lázních, v Perninku a dvě v Chebu.
 IFPI (Mezinárodní federací hudebního průmyslu), která zastupuje oficiální výrobce zvukových a obrazových záznamů, již třikrát udělila cenu za činnost proti pirátství zvukových a obrazových nosičů Celnímu úřadu v Chebu.

 


Jitka Blahutová
tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel.:  377 204 125
mobil:   604 221 204
e-mail:   j.blahutova@cs.mfcr.cz
 
Skočit na začátek stránky