CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 20.03.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Pokusy o dovoz odpadů pokračují

I během třetího týdne zvýšených kontrol zaměřených na nelegální odpady zaznamenali celníci další pokusy o jejich  dovoz. Téměř každý den vraceli do Německa alespoň jeden kamion naložený odpadem. Celkem jich během minulého týdne vrátili do Německa šest.
Například u hraničního přechodu Vojtanov zachytili ve čtvrtek kamion naložený starým textilem a obuví. Podle dokladů mělo být zboží určeno pro další prodej jako tzv.  „secondhand“. Celníci ale našli při kontrole nákladu mezi balíky s textilem komunální odpad - jako použité dětské pleny, plesnivou obuv, zbytky potravin a obaly od potravin. Kamion dopravní firmy z Pardubic zboží vezl pro firmu se sídlem v Hradci Králové. Celníci kamion vrátili zpět na území SRN.
Včera zachytili další kamion stejné dopravní firmy určený pro stejného příjemce opět s obdobným nákladem. Řidiči uváděli, že při nakládce zboží nebyli a příjemce je ujišťoval, že se o odpad nejedná.
Od 1.3.2006 již celníci zachytili jen u západočeských přechodů 12 kamionů s odpadem. Všechny případy byly postoupeny k řešení ČIŽP.
Od dnešního dne je v účinnosti nová vyhláška MŽP. Na základě této vyhlášky se ještě zpřísní podmínky pro dovoz odpadů a celníci budou jejich dodržování intenzivně kontrolovat.

 

 


Jitka Blahutová
tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel.:  377 204 125
mobil:   604 221 204
e-mail:   j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky