CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 02.05.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Karlovarští celníci zadrželi zásilku podezřelých hraček

     V pátek 28.4.2006 zachytili pracovníci Celního úřadu Karlovy Vary při kontrole kontejneru se zbožím zásilku hraček dovážených z Číny, u kterých existuje podezření na ohrožení zdraví a bezpečnosti v případě jejich použití. 
     Jedná se o tzv. „Yo-Yo“ míčky vyrobené z lepkavé pryže. Hračka se skládá z barevného míčku ve tvaru ježka a elastické šňůry. Samotným použitím této hračky při dětské hře se pružná šňůra prodlužuje. Pokud dítě krouží tímto Yo-Yo míčkem kolem své hlavy, pružná šňůra se může obtočit kolem krku dítěte a uzavřít dýchací cesty díky elastickým vlastnostem šňůry. Jelikož je obtížné šňůru urychleně sejmout, může hrozit nebezpečí udušení. 
     Celní orgány prozatím znemožnily propuštění hraček do volného oběhu a neprodleně informovaly orgány České obchodní inspekce s požadavkem na odborné posouzení případné nebezpečnosti dovezených hraček.  V případě obdržení stanoviska o tom, že výrobky jsou nebezpečné, Yo-Yo míčky nebudou definitivně uvolněny do volného oběhu a dovozci bude umožněno výrobky vyvést zpět mimo území Evropské unie, eventuelně hračky zničit pod dohledem celních orgánů.
   

Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
mobil: 731 126 394
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky