CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 15.06.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Protidrogová operace "SOUMRAK"


        Od května loňského roku jsou předmětem zájmu příslušníků protidrogového oddělení Celního ředitelství Plzeň vietnamští stánkaři působící v příhraničí se SRN, podezřelí ze zapojení do trestné činnosti zaměřené na nelegální obchod s drogami.
Koordinovaným pátráním byla postupně rozkrývána strukturovaná síť vietnamských drogových obchodníků od řadových stánkařů v příhraničních oblastech a místních drogových šéfů až po klíčové organizátory mezinárodních drogových obchodů s centrem v Praze.

Někteří řadoví stánkaři v příhraničních tržnicích v rámci této sítě zajišťují kontakt se zájemci o drogu pervitin z řad občanů sousedního Německa, případně usilují o proaktivní získávání potencionálních německých odběratelů této drogy.
V případě zájmu ze strany německých občanů jsou schopni stánkaři zprostředkovat kontakt na místního drogového šéfa, který buď přímo nebo častěji přes prostředníky dodává zájemci požadované množství drogy a na dále přebírá spolupráci s tímto zahraničním odběratelem.
Aktivity lokálních drogových šéfů jsou monitorovány nebo přímo řízeny drogovými bossi z Prahy, kteří v mnoha případech zajišťují také vlastní zásobování drogou.
Zdrojem pervitinu pro vietnamské skupiny, patřící do této zločinecké sítě, jsou převážně organizované skupiny příslušníků bývalé Jugoslávie působící v Severních Čechách, které mají v režii provoz laboratoří na výrobu této drogy české provenience.

Cestou několika trestních řízení, vedených společně v rámci operace s krycím názvem „SOUMRAK“, byla činnost uvedené drogové sítě cílenými zásahy postupně paralyzována a byli zasaženy všechny její články.

  • Na česko - německých hranicích bylo v rámci této celní operace ve spolupráci s německými kolegy zadrženo 9 německých odběratelů, kteří se snažili do SRN propašovat pervitin v zásilkách o objemu od 25 g do 300 g, celkem 650 g této tvrdé drogy.
  • Na Rozvadově, v Chebu, v Sokolově a v Praze se podařilo zatknout 6 významných osob vietnamské národnosti zařazených v hierarchii organizace na pozicích místních drogových šéfů a bossů a v Teplicích byl zatčen Albánec, který dodávky pervitinu pro tyto zahraniční obchody zajišťoval.
  • Při těchto zásazích a souvisejících domovních prohlídkách celníci ve spolupráci s policejním vyšetřovatelem zajistili celkem 1.250 g pervitinu vysoké kvality, 2 střelné zbraně, finanční prostředky pachatelů a písemnosti související s trestnou činností.
  • Celkem bylo fyzicky zajištěno bezmála 2.000 g pervitinu, zatčené osoby však podle analytického rozboru jejich činnosti zorganizovaly dodání minimálně 10.000 g pervitinu na německý drogový trh.

Všech 7 zadržených organizátorů drogových obchodů působících na našem území bylo policejním komisařem Služby kriminální policie a vyšetřování Správy Západočeského kraje obviněno z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a příslušným soudcem na ně byla uvalena vazba. V případě, že budou tyto osoby uznány vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody v rozmezí deset až patnáct let. 
 

     Poznatky a informace získané během této protidrogové operace naznačují strmý nárůst zapojení vietnamské komunity do drogové trestné činnosti a zajímavé je i tak úzké spojení vietnamských a albánských zločineckých uskupení.


Doplňující údaje:

cena za 100 mg dávku pervitinu  = 100 Kč,

cena za 1 g pervitinu =  800 - 1000Kč, dle kvality


Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
mobil: 731 126 394
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky