CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 14.10.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Celníci udeřili v Železné Rudě


     Při včerejší dozorové akci celníků byly podrobeny operativnímu kontrolnímu zásahu současně dva rozsáhlé tržní prostory v Železné Rudě.

     Na 50 celníků zaměřilo svoji pozornost na nabídku a prodej výrobků porušujících práva duševního vlastnictví z hlediska ochrany práv spotřebitelů. Nedostatky zjištěné kontrolou byly zřetelné.
V prodejních prostorách byla zjištěna nabídka zboží označeného logy a symboly světových značek, které by mohlo porušovat práva majitelů ochranných známek. Jednalo se zejména o textilní výrobky, obuv, výrobky z kůže i kosmetické přípravky s obchodním označením např. adidas, Nike, Puma, Levi Strauss, Calvin Klein, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton, Hugo Boss, Diesel, Eastpak, Ferrari  aj.. Nebyla identifikována žádná osoba, která by projevila vlastnický vztah k nabízenému zboží nebo k samotnému prodeji.
     Výrobky vykazující znaky padělků byly celníky zajištěny ve značném objemu. Přestože byla kontrolní akce fakticky zahájena v 15:30 hod., až do pozdních večerních hodin zasáhlo zdokumentování zajištěného zboží a jeho přemístění z místa kontroly mimo dosah pro zamezení případné neoprávněné manipulace.
      Pod přímým dohledem celních orgánů tak skončily zejména tisíce kusů textilního zboží a obuvi, jejichž celková hodnota byla orientačně vyčíslena v částce přesahující 10.000.000,- Kč.


CS zintenzívnila svoji kontrolní činnost v oblasti zajišťování práv na ochranu spotřebitelů, kteří jsou nabídkou a prodejem zboží porušujícího práva duševního vlastnictví protiprávně klamáni. Jen od začátku měsíce září bylo v Plzeňském a Karlovarském kraji provedeno přes 100 obdobných kontrol. Prodej zboží zajištěného touto aktivitou by způsobil majitelům práv k ochranným známkám a práv autorských škodu v částce orientačně vyčíslené na 70 milionů korun. (Celorepubliková sumarizace této aktivity Celní správy ČR od 1. ledna letošního roku pak vypovídá o provedení kolem 4.000 provedených kontrol, v jejichž důsledku bylo zajištěno zboží v hodnotě zhruba 1,1 miliardy korun.)

   

Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
mobil: 604 223 995
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky