CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 12.09.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Pěstitelské pálenice kontrolují celníci

Výroba ovocného destilátu z vlastního ovoce má v České republice dlouholetou tradici. Provozování pěstitelské pálenice povoluje ministerstvo zemědělství. Řádný odvod spotřebních daní z vyrobeného lihu kontroluje celní správa, která je od roku 2004 správcem spotřebních daní.
Pěstitelské pálení má největší tradici především na Moravě, ale také  v územní působnosti Celního ředitelství Plzeň funguje 12 pěstitelských pálenic, tři v Karlovarském a devět v Plzeňském kraji. Plzeňský celní úřad například kontroluje pálenice v Prádle u Nepomuka, Břasích, Polánce, Nýřanech a Ledcích.
 Pěstitelské pálení podléhá celé řadě specifických podmínek.
Pěstitelské pálenice vyrábí ovocný destilát výhradně pro pěstitele a ze surovin dodaných pěstitelem. Pěstitelem může být jen fyzické osoba, která na vlastním pozemku nebo na pozemku, který je oprávněna užívat, vypěstovala ovoce. Ovocný destilát si také mohou nechat vyrobit zaměstnanci pěstitele, kteří ovoce obdrželi ve formě naturálního plnění.
Provozovateli pálenice musí vést o každém případu pěstitelského pálení přesnou evidenci a pěstitel je mu povinen uvést vedle osobních údajů i údaje o pozemku, na kterém ovoce vypěstoval.
Pěstitel je oprávněn si dát vyrobit od 1. července běžného roku do 30. června roku bezprostředně následujícího nejvýše 30 litrů ethanolu (lihu) zdaněného sazbou spotřební daně stanovené pro ovocné destiláty. Vyrobený ovocný destilát nesmí být předmětem prodeje.
Celní správa vede elektronickou databázi, v rámci které kontroluje, zda si pěstitel nenechal vyrobit víc než povolené množství lihu ( např. v několika pálenicích)
Další výjimkou pěstitelského pálení je, že spotřebitelské balení lihovin nemusí být opatřeno kontrolní páskou.
Při zahájení kampaně (výrobního období) musí celní úřad zajistit celé výrobní zařízení, zkontrolovat neporušenost závěr (plomb), přezkoušet měřidlo a zaznamenat stav měřidla. Celní úřad dále průběžně zjišťuje množství vyrobeného lihu, nejméně jednou za dva měsíce, a také na konci   výrobního období. Základem spotřební daně z lihu je množství vyrobeného lihu v ovocných destilátech vyjádřené v hektolitrech. Spotřební daň odvádí provozovatel pěstitelské pálenice, který vede o množství vyrobeného lihu přesné záznamy.
České republice byla udělena trvalá výjimka pro možnost uplatňovat sníženou spotřební daň z lihu vyrobeného pěstitelským pálením. Sazba daně z lihu obsaženého v ovocných destilátech  z pěstitelského pálení je 13 300 Kč z hektolitru (133 Kč za litr), což je
50 % základní sazby daně z lihu obsaženého v ostatních výrobcích, která je 26 500 Kč z hektolitru (265 Kč z litru).

Západočeský region je typický spíše výrobou piva a velkým současným trendem je vznik malých nezávislých pivovarů, které vyrábějí piva s tradiční českou recepturou. Také kontrola provozu malých nezávislých pivovarů a odvodů spotřební daně z piva spadá do kompetence celní správy.

 

 

     

Bc. Jitka Blahutová
tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel.:  377 204 125
mobil:   724 060305
e-mail:   j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky