CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 03.02.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

V chebské tržnici zadržen prodejce pirátských hudebních a filmových kopií


     V sobotu 3.2.2007 krátce po poledni byla při operativním kontrolním zásahu na chebské tržnici „Dragoun“ zadržena osoba podezřelá páchání trestné činnosti zaměřené na nelegální obchod s pirátskými kopiemi autorských děl a s padělky ochranných známek.

Operativní koordinovaná kontrola celníků obrátila cíleně svoji pozornost proti prodejním stánkům s širokou nabídkou hudebních a filmových titulů. Na bezpečný průběh kontrolní akce dohlížel povolaný psovod za asistence zásahového služebního psa.

Ve dvou prodejních stáncích bylo nalezeno značné množství kopií hudebních a filmových titulů na audiovizuálních nosičích, u nichž je velice pravděpodobné, že se jedná o pirátské kopie autorských děl zvukových a obrazových. U nalezených hudebních médií byly dané skutečnosti na místě potvrzeny na základě odborného posouzení zúčastněnými zástupci české sekce Mezinárodní federace hudebního průmyslu – IFPI.
Provedenou kontrolou byla rovněž zjištěna nabídka zboží označeného logy a symboly světových značek, které by mohlo porušovat práva majitelů ochranných známek. Jednalo se o textilní výrobky s obchodním označením např. adidas, Nike, Puma, Hugo Boss, Diesel, aj.

Při kontrolním zásahu byla zadržena osoba podezřelá z páchání trestné činnosti zaměřené na nelegální obchod s pirátskými rozmnoženinami autorských děl a rovněž z protiprávního uvádění padělaných výrobků do oběhu. Tato osoba je v současné době vyšetřována a bude předána orgánům Služby kriminální policie a vyšetřování s návrhem na zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu porušování autorského práva a porušení práv k ochranné známce. V případě odsouzení by zadržené osobě za protiprávní jednání hrozila sazba odnětí svobody až 2 léta.
Na místě bylo zajištěno bezmála 3.463 ks kopií hudebních a filmových titulů na zvukových a obrazových nosičích CD a DVD a dále 210 ks oděvních výrobků jevících znaky padělků, které byly nabízeny k prodeji. Výše škody vzniklá majitelům autorských práv a práv k ochranným známkám byla v tomto případě vyčíslena v částce dosahující bezmála 2.500.000 korun. Nalezené zboží bylo zajištěno jako důkazní prostředky pro účely dalšího šetření.

     Celní správa se věnuje intenzivně odhalování nelegálního obchodu s hudebními a filmovými tituly z hlediska ochrany spotřebitelů, kteří jsou nabídkou a prodejem pirátských kopií autorských děl protiprávně klamáni.
Jen v loňském roce bylo na Chebsku obdobnou kontrolní činností zajištěno více než 73.600 ks pirátských rozmnoženin. Prodej zboží zajištěného touto aktivitou by způsobil majitelům práv autorských škodu v částce orientačně vyčíslené na 33.600.000 korun. (Celorepubliková sumarizace této aktivity Celní správy ČR v loňském roce pak vypovídá o zajištění 320.980 ks s ohodnocením 180.806.302 Kč).

    

por. Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
mobil: 604 223 995
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky