CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 24.01.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Západočeští celníci likvidovali pirátské audiovizuální nosiče


     Pod dohledem tříčlenné komise jmenované z řad příslušníků Celního úřadu Cheb dnes byly likvidovány pirátské audiovizuální nosiče.

Likvidace se uskutečnila v provozu podniku, který se zabývá nakládáním s plastovými odpady a výrobou plastových výrobků. Jednalo se o téměř 65.000 ks pirátských kopií hudebních a filmových titulů na nosičích CD, DVD a VHS, které byly zabrány při kontrolách stánkového prodeje převážně v příhraničních tržnicích. Pirátské nahrávky byly v celém svém objemu rozemlety a vzniklá plastová drť bude po zbavení hrubých nečistot ve zdejším provozu použita pro výrobu plastových palet. Likvidace proběhla rovněž za spoluúčasti zástupce české sekce Mezinárodní federace hudebního průmyslu – IFPI, která se podílí na krytí likvidačních nákladů. Z průběžných odhadů vyplývá, že uvedením zlikvidovaných plagiátů do distribuce by byl na legálním trhu vytěsněn obchod s originálními hudebními a filmovými tituly v hodnotě bezmála 40 miliónů Kč.

     Obchodní nabídka pirátských audiovizuálních nosičů se stává předmětem neoprávněných zásahů do práv autorských. Celní správa intenzivně vykonává kontrolní činnost v této oblasti z hlediska zajišťování práv na ochranu spotřebitelů, kteří jsou nabídkou a prodejem zboží porušujícího autorská práva protiprávně klamáni.

   

por. Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky