CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 27.04.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

V distribuci lihovin zjištěny pančované výrobky


     V maloobchodním prodeji v Karlovarském kraji se mohou objevovat pančované lihoviny. Takové jsou závěry kontrolní činnosti západočeských celníků.


Při běžných kontrolách zboží podléhajícího spotřebním daním byly nalezeny výrobky lihovin, které zjevně nebyly vyrobeny legální cestou ani zaručovaným odborným postupem.

Jednalo se o 

  • rum rakouské výrobní značky „STROH“, který v běžné originální formě obsahuje 78% alkoholu. Provedené rozbory zjištěných výrobků však prokázaly pouhých 34-39 %; dále
  • vodka jemná, u které byl potvrzen skutečný obsah alkoholu 29 % oproti 40% garantovaným na etiketě.

Ani použité balení, etikety a uzávěry neodpovídaly originálním výrobkům. Důležitou indicií svědčící o nelegálním původu zjištěných výrobků byly uzávěry lahví neoznačené povinnou kontrolní páskou.

     Celní ředitelství Plzeň tímto varuje spotřebitele před nákupem takových lihovin, neboť mohou být vyrobeny z lihu neznámého původu. Pouze respektováním povinného kolkování lihovin získává spotřebitel větší jistotu, že výrobek, který kupuje, obsahuje skutečně lihovinu uvedenou na etiketě. Pokud láhev nabízená v prodeji od 1. ledna 2006 není označena kontrolní páskou, je to pro konzumenta jasný a viditelný signál toho, že v procesu výroby a distribuce nebylo něco v pořádku. To může mít dopad i na kvalitu výrobku a rizika pro zdraví konzumenta spojená s jeho konzumací.

 

por. Pavel Polanka
zást. tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky