CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 30.11.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Výsledky zahájeného nepřetržitého dohledu na tržišti v obci Boží Dar


     Včerejší operativní kontrolní akcí celníků, v součinnosti s ostatními státními orgány, které jsou pověřeny výkonem státního dozoru v oblasti pobytového režimu cizinců a uvádění zboží na spotřebitelský trh, byl zahájen nepřetržitý celní dohled nad provozem příhraničního západočeského tržiště v obci Boží Dar.
 

     Na padesát celníků zaměřilo svoji pozornost v oblasti stánkového prodeje na zákonná omezení nabídky zboží na tržnicích a tržištích, zejména z hlediska ochrany práv spotřebitelů v souvislosti s klamáním spotřebitele nabídkou a prodejem výrobků porušujících práva duševního vlastnictví. V okamžiku zásahu kontrolních orgánů byla značná část prodejních stánků v areálu tržiště uzavřena. Vstup do uzamčených prodejních prostor za účelem prohlídky byl celníkům umožněn na základě povolení státního zástupce. 
Nedostatky zjištěné kontrolou jsou i tentokrát zřetelné. V prostorách prodejních stánků bylo objeveno:

  • zboží označené logy a symboly světových značek, které by mohlo porušovat práva majitelů ochranných známek. Jednalo se například o textilní výrobky, obuv, s obchodním označením adidas, Nike, Puma, Levi Strauss, Calvin Klein, Lacoste, Louis Vuitton, Hugo Boss, Eastpak, aj. 
  • více než 8 500 ks plagiátů pirátských kopií hudebních a filmových titulů na zvukových a obrazových nosičích
  • téměř 165 000 ks skladovaných neznačených cigaret, jejichž uvedením na trh by byl způsoben daňový únik v částce přesahující 320.000 Kč

Veškeré nelegální zboží bylo celníky zajištěno a jeho celková hodnota byla orientačně vyčíslena v částce přesahující 14 milionů korun.


     Celní správa ČR zintenzívnila svoji kontrolní činnost v oblasti zajišťování práv na ochranu spotřebitelů, kteří jsou nabídkou a prodejem zboží porušujícího práva duševního vlastnictví protiprávně klamáni. Jen v Plzeňském a Karlovarském kraji je objekt v lokalitě Boží Dar od měsíce října v pořadí již třetí příhraniční tržnicí, kde celníci přistoupili k výkonu nepřetržitého dohledu.
     Doba trvání nepřetržitého dohledu není v daném případě určena. Celníci dohlíží na to, zda nedochází k zásobování tržiště dalším nelegálním zbožím. Cílem celého opatření je dosáhnout takového provozu tržnice, při kterém bude docházet k prodeji zboží v souladu s právními předpisy, prodejní stánky budou řádně označeny stanovenými identifikačními údaji a prodejní nabídka nebude zahrnovat žádné nelegální zboží.


por. Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky