CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 29.02.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Celníci a cizinecká policie kontrolují pracující cizince

S přílivem stále většího počtu cizinců pracujících ve firmách v ČR lze očekávat i zvýšený počet zjištěných případů nelegální zaměstnanosti. Celní správa a cizinecká policie provádí stále častěji společné kontrolní akce, při kterých celníci kontrolují, zda mají cizinci potřebné pracovní povolení a policisté kontrolují doklady týkající se pobytu cizích státních příslušníků na našem území.
Západočeští celníci provedli  v loňském roce samostatně či v součinnosti s cizineckou policií 328 kontrol v různých firmách a provozovnách v západočeském regionu. V rámci těchto kontrol bylo ve 142 firmách zjištěno celkem 363 cizinců, kterým chybělo některé z výše uvedených povolení.
Cizinci z Ukrajiny jsou nejčastěji nelegálně zaměstnáni na stavbách, v zemědělství nebo dřevařském průmyslu. Občané Vietnamu pracující bez příslušného povolení nejčastěji v obchodech, restauracích a  provozovnách s rychlým občerstvením.
 V letošním roce se celníci a cizinecká policie zaměřují také na velké výrobní firmy v Plzni. Například při lednové kontrole v jedné  firmě sídlící na Borských polích bylo zjištěno 73 cizinců ze třetích zemí (67 Vietnamců a 6 Mongolů), kteří zde pracovali bez náležitých pracovních dokladů. Je třeba zdůraznit, že zákon o zaměstnanosti v tomto případě neporušila firma, kde cizinci pracovali, ale personální agentura se sídlem v Kladně, která práci cizincům zprostředkovala.
Zjištěné a prošetřené případy celníci předávají příslušnému úřadu práce, který může za nelegální zaměstnávání cizinců uložit pokutu až 2 miliony korun. 

 


 


Bc. Jitka Blahutová
tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel.:  377 204 125
mobil:   724 060305
e-mail:   j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky