CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 03.04.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

V lahvích byly místo vína lihoviny

Karlovarští celníci odhalili ve sklepních prostorách rodinného domu v Karlových Varech nelegální sklad lihu. Zajistili v něm celkem 1200 litrů  lihovin a 230 litrů lihu neznámého původu, různé druhy aroma pro dochucení  lihovin a technologické zařízení pro plnění do lahví. Únik na spotřební dani ze zajištěného množství lihu činí 210.000 korun.

Karlovarský podnikatel provozoval od roku 2005 v domě legální daňový sklad na výrobu šumivého a tichého vína. Na výrobu vína měl řádné povolení od celní správy, která je správcem spotřebních daní. Víno dovezené z Moravy plnil do lahví a prodával v prodejně, která je součástí domu nebo distribuoval do maloobchodní sítě.
Celníci tento týden při kontrole tohoto daňového skladu zjistili, že kromě toho nelegálně ve skrytém sklepním prostoru vyráběl z lihu neznámého původu lihoviny různých příchutí a plnil je do stejných lahví, ve kterých prodával víno. Na první pohled není patrné, že obsahem lahví je lihovina a nikoliv víno. Podnikatel se tak vyhýbal nejen placení spotřební daně z lihu, ale také povinnosti opatřovat lihoviny kontrolní páskou.
Speciální útvar Celního ředitelství Plzeň nyní tento případ šetří pro podezření z trestného činu krácení daně a trestného činu nedovolená výroba lihu. Nelegální lihoviny a  nádoby s lihem zajistil Celní úřad Karlovy Vary.


 

     
 

Bc.Jitka Blahutová
tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel.:  377 204 125
mobil:   724 060305
e-mail:   j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky