CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 16.09.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Kontroly celníků se zaměřují na nepronajaté stánky

Celní správa provedla v první polovině letošního roku sérii důkladných kontrol na všech velkých tržnicích v západočeském pohraničí. Při kontrolách tržnic a následném nepřetržitém celním dohledu bylo zajištěno od února do května zajištěno na osmi tržnicích nelegální zboží, které pro majitele práv duševního vlastnictví představovalo škodu v hodnotě 617 milionů korun.
 Celníci nadále častými kontrolami na tržnicích udržují stav, kterého se podařilo rozsáhlými akcemi  dosáhnout. Trhovci mají stánky řádně označené, správci tržnic vedou evidenci prodejců, kteří jednotlivé stánky provozují, padělky a napodobeniny se na stáncích viditelně vyskytují jen málo. Celkově se na tržnicích zlepšilo dodržování pravidel prodeje.
 Celníci však musí své kontroly nyní zaměřovat na odhalování skrytých skladů a prostor, neboť někteří trhovci se nelegální zboží snaží ukrývat mimo svá prodejní místa.
 Novým „trendem“ je ukrývání zboží v nepronajatých stáncích, které podle evidence správce tržnice nikdo neprovozuje.
První případ byl zjištěn v srpnu na tržnici Lipový Dvůr v Aši, kde celníci našli v nepronajatém stánku zboží za 2 miliony 650 tisíc korun.
 Kontrolu zaměřenou na nový způsob ukrývání zboží provedli minulý týden i celníci z Celního úřadu Domažlice na tržnici Lísková. Nechali   otevřít správcem tržnice 6 stánků, které byly podle evidence nepronajaté. Ve čtyřech z nich bylo nalezeno nelegální zboží, navíc  v jednom z nich byly pirátské nosiče ukryté ve vybudované skrýši pod podlahou. Ve stáncích se celkem našlo 675 kusů padělků textilních výrobků a 4958 CD a DVD nosičů. Škoda způsobená majitelům práv duševního vlastnictví byla vyčíslena na 3 miliony 780 tisíc korun. 
 Celníci našli v poslední době zboží také v odstavených autech u tržnic nebo v plechové skříni za prodejními stánky.

 

    

Bc. Jitka Blahutová
tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel.:  377 204 125
mobil:  724 060305
e-mail:   j.blahutova@cs.mfcr.cz      
Skočit na začátek stránky