CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 24.01.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Skupina obchodníků s pervitinem skončila ve vazbě


     Zadržením skupiny čtyř drogových obchodníků bulharské a české národnosti působících v Táboře, na Karlovarsku, Tachovsku a Domažlicku byla ukončena protidrogová operace protidrogového oddělení Celního ředitelství Plzeň s krycím názvem “EGON“ vedená proti skupině mezinárodních pašeráků drog. Skupina se zabývala zejména výrobou pervitinu a organizovala jeho distribuci z Čech do SRN.


     Operaci zahájili plzeňští celníci ve spolupráci s německým speciálním protidrogovým útvarem v Norimberku v létě loňského roku a v následujícím období se zaměřili na rozkrytí organizované skupiny osob soustředěných kolem muže bulharské národnosti žijícího v ČR. Tento Bulhar získával a dodával zásilky pervitinu z ČR na drogový trh do SRN, kde byla droga dále distribuována prostřednictvím zdejších kooperujících dealerů, rusky hovořících osob. Klíčový dodavatel bulharské národnosti využíval v ČR více zdrojů pro výrobu pervitinu, které při realizaci dodávek průběžně kombinoval a obměňoval. Ruskojazyčná skupina německých odběratelů prováděla vlastní přepravu drog z ČR. Z dostupných důkazů vyplývá, že touto přeshraniční kooperací osob byl vyexpedován na německý drogový trh pervitin v celkovém množství přesahujícím 1 kg za cenu 40 €/1g pervitinu. Organizace pašování byla založena na opakovaném předání zásilky pervitinu v řetězci několika osob během cesty ještě před přestupem státní hranice a tento způsob byl před případným vysledováním často měněn.
Probíhající drogové obchody se přesto podařilo celníkům dokumentovat a v závěrečné fázi i zachytit jednu z přepravovaných nelegálních zásilek pervitinu přímo u drogového kurýra.
Po šestiměsíčním dokumentování trestné činnosti operace vyvrcholila a bylo přistoupeno na české i německé straně v několika fázích k  zatčení zúčastněných osob. 
  

Koncem loňského roku byla v SRN pozatýkána skupina odběratelů - 6 rusky hovořících drogových dealerů a ve dnech 9. a 10. ledna 2008 pak byli na území ČR zadrženi 4 členové bulharsko-české skupiny výrobců a dodavatelů pervitinu (3 Češi a 1 Bulhar).

Zadržení bulharsko-české skupiny pachatelů provedly společně týmy příslušníků protidrogového oddělení Celního ředitelství Plzeň, policistů Národní protidrogové centrály a PČR správy Západočeského kraje.
Celníci zajistili při 3 domovních prohlídkách laboratorní pomůcky a několik desítek litrů chemikálií k výrobě pervitinu a rovněž menší množství této drogy. U jednoho z obviněných byla v průběhu domovní prohlídky jím užívaného domu odhalena automatizovaná pěstírna marihuany s již vzrostlými rostlinami konopí.

     Na všechny 4 osoby zadržené v ČR byla uvalena vazba a jsou obviněni z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, za což jim v případě, že budou uznáni vinnými, hrozí trest odnětí svobody v délce trvání 10 až 15 let.

     

por. Pavel Polanka  zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
mobil: 724 060 309
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky