CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 27.10.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Západočeští celníci zjišťují nedostatky u zaměstnávání cizinců


     V rámci kontrol na úseku státní politiky zaměstnanosti zjistili plzeňští a domažličtí celníci četné případy výkonu pracovní činnosti bez nutného pracovního povolení. Na kontrolních akcích se vedle Celního úřadu Plzeň a Celního úřadu Domažlice podíleli rovněž příslušníci cizinecké policie.

Kontrolní činnost plzeňských celníků se zaměřila na provoz tzv. montoven v průmyslových zónách, kde je registrována vyšší koncentrace cizinců a s ní související možné porušování právních předpisů na úseku zaměstnanosti.
Celníci, zaměření na odhalování nelegálního zaměstnávání cizinců, kteří nejsou občany EU, zkontrolovali v jednom z montážních provozů celkem 218 cizinců. U 89 pracovníků vietnamské národnosti byl zjištěn výkon pracovních činností bez nutného pracovního povolení. Výkon práce kontrolovaných cizinců v těchto případech zprostředkovávaly dvě firmy jako „subdodavatelé pracovní síly“, nejednalo se tedy o kmenové zaměstnance pracovních provozů.

Na Domažlicku příslušníci celního úřadu ve spolupráci s pracovníky cizinecké policie přistihli při výkonu zahradnických prací mezi 45 zkontrolovanými cizinci rovněž 14 cizinek ukrajinské národnosti, které se při kontrole nebyly schopny prokázat nutným pracovním povolením, jak je uloženo zákonem o zaměstnanosti.


     Ke zjištěným případům budou předány potřebné podklady úřadům práce za účelem zahájení správního řízení o porušení zákona o zaměstnanosti.
Cílem kontrol zaměřených na odhalování nelegálního zaměstnávání cizinců je přispět k ochraně ekonomických zájmů ČR a současně zajistit práva legálně zaměstnaných osob.


Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky